Zavjese

Prikladne šarke na zavjesama: majstorska klasa

Šarke na zavjesama su udobnost koju možete stvoriti vlastitim rukama. Šarke na zavjesama su udobnost koju možete stvoriti vlastitim rukama. Uz pomoć šarki zavjese se mogu produžiti, skratiti ili stvoriti neobičan dizajn interijera. Suvremena proizvodnja tekstila nudi širok raspon zavjesa i tkanina za šivanje, ali za rukavice i ljubitelje stvaranja udobnosti doma vlastitim rukama stvaranje petlji na zavjesama ne samo da će uljepšati slobodno vrijeme, već će i savršeno ukrasiti interijer.

Kako sašiti zavjese na šarkama vlastitim rukama

Prije početka samog procesa morate pripremiti sve što vam je potrebno.

Da biste vlastitim rukama šivali zavjese na šarkama, trebat će vam:

 1. Tkanina za zavjese;
 2. Mašina za šivanje;
 3. Niti;
 4. Dodatni materijali, uzorci, pribor.

Prije nego što počnete šivati ​​zavjese na šarkama vlastitim rukama, morate točno izmjeriti veličinu, širinu zavjesa, odnosno prozorske otvore i duljinu zavjese. Da biste to učinili, potrebno je uzeti u obzir širinu prozora, dodati mu praznine s lijeve i desne strane, ako je zavjesa čvrsta, ili praznine s obje strane na oba platna, u slučaju da će zastor sastoji se od dva platna. Ako su zavjese planirane s valovima, potrebno je izračunati njihov broj prema širini prozora i već dobivenoj širini dodati dubinu svakog vala. Širina buduće zavjese je spremna, duljina proizvoda određena je prozorom ili do poda, uzimajući u obzir petlje.

Naoružani maštom i potrebnim materijalima, možete početi izrađivati ​​petlje za zavjese Naoružani maštom i potrebnim materijalima, možete početi izrađivati ​​petlje za zavjese

Zatim morate odlučiti o petljama, točnije o materijalu od kojeg će biti izrađene: tkanina, pletenica ili konac.

Zatim morate izračunati broj petlji koje će držati zavjesu na vijencu i prvo ih postaviti na zavjesu, označivši ta mjesta sapunom ili olovkom. Zatim počinjemo šivati ​​petlje. Petlje od tkanine najčešći su model. Da biste to učinili, potrebna vam je pletenica i trake tkanine širine koja skladno pristaje zavjesi, njezinoj boji, uzorku itd. Traka tkanine presavijena je prema unutra s obje strane, pletenica se nanosi na sredinu i prošivena u sredini po cijeloj dužini trake. Rezultirajući komad tkanine spojen je krajevima na dno i nanosi se na zavjesu, prekrivajući zavjesu na vrhu nastale petlje. Zavjesa je prošivena, hvatajući petlju. Takve su petlje najprikladnije u svakodnevnom životu, dobro drže zavjesu, prikladno su smještene na vijencima i bagetima, dobro su oprane.

Kako sašiti petlje na zavjese prema uzorku

Da biste vlastitim rukama šivali petlje na zavjese, morate odabrati materijal za petlje. To može biti ista tkanina od koje su sašivene zavjese, ali možete upotrijebiti drugi materijal za stvaranje kontrasta. Na tkanini morate napraviti uzorak petlje pomoću sapuna ili bojice. Najbolja opcija za veličinu petlji je 20 cm široka i 15 cm duga. Zatim izrežite rezultirajuću prazninu iz tkanine, bit će to pravokutni komadići tkanine.

Pomoću uzorka možete stvoriti sjajne rupice za zavjese. Pomoću uzorka možete stvoriti sjajne rupice za zavjese.

Pravokutni preklopi moraju se presaviti na pola, s desne strane prema unutra i sašiti uz rub po cijeloj dužini. Nakon toga, petlje su okrenute na desnu stranu i glačale tako da je šav u sredini. Zatim morate sašiti ili prekriti dva ruba tkanine. Rezultirajuća petlja presavijena je na pola, a rubovi su ušiveni na zavjesu s pogrešne strane. Kako bi petlje bile višenamjenske, mogu se pričvrstiti na zavjesu čičak trakom ili gumbima, umjesto da se čvrsto prišiju na zavjesu.

Zračna petlja niti (video)

Majstorska klasa: šivamo zavjese na šarkama u kuhinji

Zahtjevi za zavjese u kuhinji neće biti tako visoki kao za dnevni boravak ili hodnik, pa svaka domaćica može proći majstorsku klasu i savladati vještine šivanja zavjesa na šarkama vlastitim rukama.

To će zahtijevati:

 • Tkanina za zavjese duž širine prozorskog otvora, uzimajući u obzir dubinu valova i marginu od 5-7 centimetara sa svake strane;
 • Niti u boji zavjesa;
 • Škare;
 • Šivaći stroj, ali možete koristiti i ruke;
 • Igle, bojica, sapun za podlijevanje; 
 • Željezo;
 • Metar;
 • Čičak ili gumbi.

Tehnologija pričvršćivanja šarki prilično je popularna za kuhinjske zavjese. Tehnologija pričvršćivanja šarki prilično je popularna za kuhinjske zavjese.

Prozori ili prozori u kuhinjama u pravilu su manji od standardnih veličina, pa će tkanina morati biti jedan prozor manje. Točno izmjerivši veličinu zavjesa po duljini i širini, moraju se položiti na ravnu površinu i označiti mjesta valova i pričvršćivanje petlji. Lijepljenje se vrši ako su rubovi zavjesa već prekriveni i spremni za uporabu. Ako rubovi zavjese nisu dovršeni, moraju se pripremiti prije početka rada na gumbnicama. Mjerenja valova i mjesta pričvršćivanja petlji mogu se izračunati pomoću mjerne trake tako da je udaljenost između petlji jednaka. Kad je tkanina za zavjese spremna, možete početi šivati ​​rupice za dugmad. Ako za petlje uzmete istu tkaninu kao i za zavjese, soba će izgledati nježno i skladno, a zavjesa se neće odvajati od općeg izgleda kuhinje.

Ako za petlje koristite tkaninu kontrastnijih boja, zavjesa će izgledati elegantno i lijepo, izdvajajući se od općeg izgleda prostorije..

Nakon odabira zavjesa i šarki potrebno je pripremiti materijale za same šarke. Uz pomoć gotovih uzoraka od papira ili izravno na tkanini, označava se potrebna veličina petlji. Za kuhinjski prozor možete koristiti šarke tanje od 7 cm, ako je tkanina za zavjesu lagana ili prozirna, tada će šarke stati u gotovom obliku do 4 cm. To znači da se iz tkanine mora izrezati pravokutni preklop širine 8-10 cm i duljine 10-15 cm..

Jednostavne zavjese na petljama savršeno će se uklopiti u unutrašnjost vaše kuhinje Jednostavne zavjese na petljama savršeno će se uklopiti u unutrašnjost vaše kuhinje

Kad su uzorci za petlje na tkanini spremni, moraju se izrezati i sašiti po cijeloj dužini sa šavne strane, s uvlačenjem od ruba 1,5 cm. Rez je okrenut na prednju stranu, glačan, presavijen napola i pričvršćen na savijenu zavjesu. Dakle, potrebno je učiniti sa svim petljama, pa tek onda nastaviti sa šivanjem na platno zavjesa.

Postoji nekoliko mogućnosti povezivanja tkanine zavjesa s petljama.:

 1. Petlje na čičak. Kako biste pričvrstili petlje na zavjese čičkom, potrebno je našiveti glavni dio čičak na pogrešnoj strani zavjese, a uklonjivi dio čičak na rubu petlje. Na taj će se način zavjese ukloniti s strehe radi pranja, čišćenja itd. Čičak treba odabrati širokim, po cijeloj širini petlji, kako bi petlje izdržale težinu zastora. Za zavjese na čičak, šarke se trebaju postavljati češće od zavjesa sa slijepim šarkama.
 2. Rupice za dugmad. Šivanje gumbnica razlikuje se mukotrpnim radom tijekom šivanja i tijekom rada proizvoda. Budući da je za svaku rupicu za dugmad potrebno pripremiti rupu za gumb i svaki gumb prišiti na zastor. Ali ova metoda nije ništa manje prikladna za uporabu u kućanstvu, posebno za kuhinju, zavjese se brzo uklanjaju sa strehe.
 3. Petlje na čvorovima. Šivanje petlji na čvorovima za zavjese još je prikladnije od ostalih varijacija petlji. Pripremljene petlje čvrsto su ušivene na tkaninu zavjesa i vezane iza vijenca posebnim rezovima od tkanine, koje se uvlače u petlje. Rezovi tkanine trebali bi biti 2 puta dulji od petlji, jer će pri pričvršćivanju na vijenac tvoriti nekoliko čvorova.
 4. Šarke iznad glave. Ovo je najčešći način za šivanje gumbnica i zavjesa, kada se gotove petlje postavljaju s pogrešne strane zavjese i šivaju glavnim šavom s prednje strane. Šarke su pričvršćene na vijenac pri demontaži prozorskog okvira. Takve zavjese u kuhinji izgledat će suzdržano, uredno i istodobno elegantno..

DIY zavjese na šarkama (video)

 

Kao što vidite, postoji mnogo mogućnosti. Koji ćete izabrati, na vama je.

Zavjese na šarkama (fotografija)