занаятчийски идеи, направи си сам

Техники на батик: боядисвайте тъканите сами и украсете творчески

Тениските украсяват уникално

Чували ли сте за батик? Това всъщност е това, което наричат ​​метод за боядисване на тъкани, който можете да опитате и у дома! В тази публикация ще ви покажем някои оригинални цветови техники и ще обясним как можете да ги използвате сами. Оставете се да се вдъхновите и създайте уникални дрехи, одеяла, калъфки за възглавници и т.н., като оставите въображението си да се развихри! Желаем ви много забавление и успех!

Украсете дрехите и тъканите по уникален начин с батик

Богато украсена рокля с батик

Контрасти на цвят омбре ефект на тъканите

Сгъваема калъфка за възглавници Batik Techniques

Батикът създава сложни модели

Покривало за възглавници Batik страхотен външен вид

Ако можете да подправите стари дрехи или да нарисувате личен подарък за приятел или роднина, батикът идва на помощ! Както бе споменато по -горе, тук не става дума за единична, а по -скоро за няколко техники, които можете да използвате, за да разкрасите тъканите. Уникални мотиви и шарки могат да се създават много лесно – чрез подвързване, потапяне, сгъване, а също и с помощта на восък! Както обещахме, ние обясняваме как всичко работи стъпка по стъпка по -долу. Можете също да използвате нашите снимки като източник на вдъхновение – проверете ги, за да видите как изглеждат резултатите!

Изпробвайте сами техниките на батик – необходими вещи

Шалове украсяват батик

Техниката на потапяне създава омбре ефект

Направете сами рок омбре ефект

Създайте модел на мащаб на батик

Направи си сам материи с мащабен модел

Тъкани за батик

Боядисване кърпа обвързване оригинален вид

Батик техники омбре ефект

сложна техника на връзване на възли

Батик украсява бебешки дрехи

Тениските украсяват уникално

Независимо коя техника на батик сте избрали, имате нужда от цветове за боядисване на вратовръзка. Повечето багрила за текстил могат да се разтварят във вода при 60 градуса. За да получите точната температура, препоръчваме да смесите 2 литра студена вода с 4 литра вряла вода. Добавете желания цвят и разбъркайте добре. Колкото повече цвят добавите към водата, толкова по -интензивна става тя. Ако искате сами да изпробвате батик, ръкавици, работно облекло и документи са задължителни.

Модел на кръг във формата

Техники за обвързване батик

Дрехите украсяват кръговете с прекрасен външен вид

Тъканите украсяват няколко кръга

Една от най -лесните техники за боядисване на плат е да го завържете с конец. Резултатът е красив кръг, който изглежда много интересен и е идеален за облекло. В горната част на диаграмата можете да видите четири санитарни техники, които са лесни за използване от начинаещи. Първо трябва да завържете тъканта, както е показано, и след това да я оставите в цвят за определено време – в идеалния случай 1 час. В допълнение, тъканите могат да бъдат проектирани не само в един цвят, но и в множество цветове. При втория вариант трябва само частично да потопите тъканта в боята или да я оцветите на определени места с гъба или четка. Накрая изплакнете свързаната тъкан в мивката, докато водата стане бистра. За постоянен резултат цветът все още може да бъде обработен с фиксатор. По този начин няма да избледнее с времето.

Направете спирала сами

Направете сами батикова спирала

Украсете красиво тениската си

За да получите страхотна спирала, първо трябва да усучете тъканта и след това да я завържете като цвете (както е на снимката по -горе). Можете да си помогнете с вилица, за да завиете. След като завържете плата, първо оцветете едната страна, а след това – другата. Спиралата също може да бъде проектирана в множество цветове, така че да получите наистина впечатляващ модел. Тази идея е просто идеална за облекло. Трябва отново да завържете тъканта или дрехата като цвете, но този път само отделните сегменти – в този случай можем да наречем и тези венчелистчета, да ги оцветите по различен начин. Резултатът може да се види на снимката по -горе.

Дизайн на ивици – техники за подвързване

Вържете плат, за да създадете ленти

Направете сами ивици батик

DIY ленти Японска техника Shibori

За да получите ивици, можете да използвате японската техника Shibori. Платът се увива около PVC тръба и след това се връзва канап на всяко разстояние. По този начин получавате фини ивици (снимки, илюстриращи този метод, могат да се видят по -горе). Дизайнът на раирания модел също е по -лесен: Можете просто да завържете тъканта отгоре надолу (или обратно) на равни интервали. Тази техника е особено лесна и много подходяща за начинаещи.

Украсете тъканите с восък

Батик техники восък цветен мотив

Украсете тъканите с восък

страхотна идея да украсите листата с восъчни тъкани

Хавлиени кърпи украсяват восък прекрасен вид

Украсете тъканите с восък

Калъфката за възглавница украсява восъчен батик

С восък красиви мотиви могат да бъдат създадени и върху тъканите. Можете или да използвате тънка свещ и да я накапете с восък върху желаните зони, или да нарисувате мотивите върху плата с чаена лампа и четка. След това се боядисва, изплаква и изсушава. За да премахнете восъка, можете да поставите върху него кухненска хартия или попивателна хартия и да я гладите.