занаятчийски идеи, направи си сам

Техника на батик: Направете вашите уникални облекла!

Техниката на батик разкрасявайте дрехите сами

Техниката батик е процес за създаване на шарки върху плат. Восъкът се използва за предотвратяване на проникването на боята в тъканта. Това създава „празни“ области в боядисаната тъкан. Процесът може да се повтори, за да се създадат сложни, многоцветни дизайни.

Батикът може да се направи върху памук, коприна и други естествени тъкани, като се използват много видове багрила и восъци. В този пост ви показваме как бихте могли да използвате техниката батик, за да създадете уникални дрехи сами! В нашия урок избрахме памук, но не се колебайте да използвате това, което искате. Само с коприната е малко по-трудно да се работи поради нейните уникални влагоотблъскващи свойства.

Батикова техника: боядисвайте и боядисвайте естествени тъкани с восък

Боядисване на тъкани с техника батик

Всъщност не е нужно да сте майстор на батика, за да постигнете страхотни резултати. За да създадете страхотни шарки върху естествени тъкани, ще ви трябва следното:

 • естествена тъкан
 • Тигел
 • Восък (восък от батик може да се купи от хоби магазина)
 • Вестникарска хартия
 • Tjantings / тънка плоска четка / писалка за батик / машина за картофено триене / щанцови блокове за нанасяне на боята
 • оцветители, реагиращи на влакна
 • Багрилна сол
 • Сода за хляб
 • Synthrapol или професионален перилен препарат
 • кофа
 • Измервателни лъжици и чаши
 • Голяма лъжица или пръчка за разбъркване

Боядисване на тъкани сами: как работи?

Техниката на батик е обяснена стъпка по стъпка

направете красиви шарки с восък

Нанесете боя за текстил

отстранете восъка

Нашият метод включва многократно нанасяне на слоеве восък и багрило върху тъканта, създавайки припокриващ се цветен дизайн.

 1. Предварително изперете вашия плат / дреха, за да премахнете всяко замърсяване, което би могло да повлияе на процеса на боядисване. Препоръчваме Synthrapol за това.
 2. Предварително боядисвайте плата / дрехата в различни основни цветове, които харесвате.
 3. Започнете, като разтопите предварително смесения си восък от батик в малкия тигел или за по-големи проекти във водна баня, електрически восъчен съд или стар електрически тиган на около 110-120 градуса.
 4. Разтегнете тъканта върху рамка, която ще я поддържа плоска и хоризонтална, или работете върху някакъв вестник или парче картон, ако нямате рамка. Това често е по -лесно с по -големи парчета плат.
 5. Започнете с нанасянето на вашия восък с инструменти по ваш избор. Можете да използвате инструменти Tjanting за създаване на детайли и фини линии. Можете също така да създавате забавни ефекти или успоредни линии с извиване с два изхода.

Четките са много лесни за използване за по -големи дизайни. Освен това те са чудесен начин да забавлявате децата си в забавлението. Направете привлекателни дизайни като кръгове, ивици и страхотни полкадоти.

Запомнете: Независимо от метода, когато нанасяте восък, човек трябва да регулира температурата, така че да проникне в тъканта. Тънките слоеве на много горещ восък често причиняват някои бои да обезцветят тъканта под восъка, което би било нежелателно.

Техниката батик е обяснена стъпка по стъпка: боядисвайте тъканта

Направете техниката на батик интересни модели

6. Оцветете плата отново, като първо използвате най -светлия цвят, който се смесва добре със следните цветове, например жълт. След това следващият нюанс може да бъде тюркоаз, който всъщност се смесва с жълтото, за да оцвети тъканта само в зелено в необлачените области. Не забравяйте, че не позволявате на восъчната си боя да се боядисва повече от 30 минути. След добавяне на сода във ваната за боядисване, тя ще ерозира восъка и ще разкрие области с нежелан цвят.

Измийте тъканта и отстранете восъка

Батиковата техника декорира материите по уникален начин

7 -ми. Внимателно изплакнете тъканта в Synthrapol и я оставете да изсъхне. Използвайте хладка вода, за да не разтопите восъка!

8 -ми. Повторете стъпки 2-6 по-горе за всеки цвят, който искате да използвате, с кола маскате зоните, за да запазите най-новия цвят след всяка вана с багрило, и ако е необходимо, депилирайте отново всички области. Оцветете най -тъмните области последно.

9. Отстранете восъка, като използвате един от следните методи:

Доведете до кипене достатъчно вода в тенджера и добавете тъканта. Дръжте го под вода. След няколко минути восъкът се топи от тъканта и плува към върха. Когато изглежда, че восъкът е напълно отстранен от тъканта, отстранете топлината и оставете водата да се охлади. Уверете се, че тъканта лежи на дъното на съда, за да избегнете остатъците от плаващ восък. Можете да го задържите с камъни или нещо тежко. Накрая отстранете втвърдения восък от повърхността и извадете тъканта.

Изгладете восъка. Поставете тъканта си между слоевете абсорбираща хартия и желязо, за да разтопите восъка. Този процес често оставя восъчен остатък, който прилича на петно ​​от мазнина и няма да излезе, така че не ни е любим.

Измийте за последен път и оставете да изсъхне

Батик техника балон прекрасен външен вид

10. Изперете тъканта си за последен път в пералнята със Synthrapol, за да премахнете остатъците от боя. Вече завършен!

Батик техника полезни материали

Намерете подходящ контейнер за восъка

Облекло украсяват материали вестникарска хартия

Специална четка за техника на батик

Цветове за текстил

Мащабен модел с техника на батик

Техниката на батик разкрасявайте дрехите сами

рисувайте върху дрехи с восък

Батик украсяват дрехи

Батикова техника с връзки за коса

Цветове за текстил и облекло

Батик техника лотос цветен модел

Използване на нишки от техниката на батик

Вържете и боядисайте тъканта с техниката батик

Техниката на батик създава шарени шарки

Страхотно декориране на тениски

Декориране на тъкани Инструкции за техника Batik

Украсете тениски и топове страхотно

Украсете възглавници за хвърляне с техника на батик

Батикова техника рисува красиви мотиви с восък

Техники за обвързване батик

Украсете тъканите с восък

Батикът създава сложни модели