съветник

Почистване правилно: тези съвети ще улеснят живота ви!

Как трябва да почистваме правилно къщата или апартамента си? Всеки, който някога е трябвало да мисли сам по този въпрос, вероятно никога повече няма да го подцени в живота. Нашият комфорт, нашето благополучие и често отношенията ни с други хора са свързани с това. Не искате да прекалявате, така че почистването да не стане порив. Но човек също не иска да бъде прекалено небрежен. Следните съвети са за съвременни хора със здравословно отношение към почистването. Това ще ви позволи да постигнете много добри резултати с възможно най -малко усилия.

Правилната стратегия ще ви спести време за почистване на къщата

почистете правилно почистете себе си

Изградете положително отношение към почистването

Темата „правилно почистване“ често предизвиква много стрес. Много малко от нас имат положителни асоциации с него. Въпреки това, никога не е твърде късно да започнете да променяте това мислене. Това е особено вярно за тези от вас, които обичат да слушат аудио книги, медитации или песни.

Почистването със сигурност може да бъде придружено от такова занимание. Така че правите две неща едновременно! Можете също така да определите времевата рамка за почистването. Например, да речем, че планирате да завършите почистването до края на вашия плейлист или определена глава. Това също ви прави по -мотивирани да бъдете по -ефективни.

Намерете почистваща кърпа, която е удобна

почистете правилно пода

Ето простите принципи, които можете да използвате, за да разресвате правилно

Отгоре надолу

Тези правила се прилагат главно за обезпрашаване. Естествено, когато почиствате горните рафтове и повърхности, прахът пада върху долните. Така че има смисъл да започнете да почиствате от тавана и да се придвижите към пода. Тогава можете да съберете всичко с прахосмукачката!

Отзад напред

Този основен принцип се отнася до мокро почистване на подове. Какво означава „гръб“ в нашия случай? Това са зоните, най -отдалечени от изходите. Така че във вашата всекидневна първо трябва да започнете от зоните срещу вратата и бавно да се приближите до вратата. Когато приключите, първите зони ще изсъхнат. Така че не е нужно да чакате, докато влезете отново в стаята.

Избършете прах от повърхностите отгоре надолу

почистете фурната правилно

Разпределете дейностите през различните дни от седмицата

Почистването и други домакински задължения за предпочитане трябва да се извършват в различни дни. Така че, ако искате да почистите правилно, най -добре е да преместите прането на друг ден. Ако всичко стане твърде много за вас в един ден, в крайна сметка се чувствате уморени и пренебрегвате важни подробности.

Помислете за използването на екологично чисти препарати?

почиствайте правилно - почиствайте страхотни повърхности

Почиствайте баните или други специални зони в отделни дни

Зоните, които изискват по -широко почистване, в идеалния случай трябва да се почистват отделно от останалата част на апартамента. Например, ако искате да почистите банята правилно, това е, върху което наистина трябва да се съсредоточите. Това е предизвикателство само по себе си и изисква своя собствена специфична организация.

Четкайте правилно и редовно, за да не се налага след това да премахвате упорити петна

почиствайте правилно - страхотни идеи за почистване

Изградете добра рутина

Всички споделени съвети се свеждат до изграждането на добра рутина. Ако не четкате толкова дълго редовно, почти всеки ден, ще ставате все по -практикуващи. С описаните принципи всичко ще работи автоматично и не е нужно да мислите много за това. В крайна сметка имате уютен дом без много усилия.

Правилната стратегия за организиране на консумативи за почистване

За да можете да почиствате правилно, имате нужда и от подходящите почистващи препарати. При това трябва да изберете тези от няколко аспекта. От една страна, имате нужда от подходяща подготовка за всички аспекти на почистването. След това се нуждаете от достатъчен брой мопове, една или повече ефективни прахосмукачки и парцали за почистване. В края на краищата трябва да избирате между екологични и химически почистващи препарати.

Има универсални почистващи препарати, предназначени за различни повърхности 

почистване правилно почистване на банята

Химически или екологични почистващи препарати?

Много продукти, които използваме в кухнята, се считат за екологични почистващи препарати. Може да се използва сода за хляб, лимони, оцет и сол. Освен това сега има и екологични марки, които са направени изцяло от устойчиви материали. Опаковката често дори може да се рециклира. Такива почистващи продукти също са по -добри за вашето здраве. Ето защо препоръчваме да заложите на тях. Всички те имат предимството, че са предимно многофункционални. Ако някои упорити замърсявания не могат да бъдат отстранени с него, по изключение можете да си купите химически продукт. Ако използваме такива препарати в измерени количества, можем да почистваме правилно, но това не е толкова лошо за околната среда.

Изборът на почистващи препарати и парцали е важен

почистете правилно - почистете пода

Почистващ препарат за всяка зона

Най -добре е да направите списък на всички видове почистващи препарати, от които се нуждаете. Това трябва да служи за следните цели:

  • За отстраняване на прах,
  • За избърсване на различни повърхности,
  • Почистващ препарат за стъкло,
  • Препарат за отстраняване на варовик,
  • Антибактериални средства за баня и тоалетна,
  • Препарат за отстраняване на мазнини за кухнята,
  • Почистващи средства за фитингите,
  • Подходящ почистващ препарат за пода.

Разбира се, има голямо разнообразие и изборът също трябва да бъде адаптиран към типа повърхности. Видът на повърхността играе много важна роля, особено при почистващите препарати за подове. Въпреки това, много от почистващите препарати вече са многофункционални и могат да изпълняват няколко функции. Така че си правите огромна услуга при закупуването им. Това спестява пари и място за съхранение. Междувременно може да се нуждаете от специален агент за почистване на определена зона или определен твърде силно замърсен аксесоар. По -добре е обаче да закупите такъв при поискване.

Намерете подходящото място за съхранение на вашите почистващи консумативи

почистване на пода правилно идеи за почистване

Правилните инструменти

Разбира се, имате нужда от отделни почистващи парцали за кухнята, банята, гъба или специална кърпа за тоалетната и за жилищните помещения. Когато ги прибирате, те трябва да са добре отделени един от друг. Що се отнася до почистването на пода, това е по -скоро въпрос на вкус. Има много различни видове мопове за почистване. Всеки почиства по -добре по различен начин и вие трябва да вземете решението, което е подходящо за вас и което е най -добро за вас лично. Не се измъчвайте и не губете място с твърде много от тях! По -добре е да премахнете праха и мръсотията с прахосмукачка. Или трябва да си купите мултифункционален, който почиства праха както от широки подови площи, така и от сложни ъгли. Като алтернатива можете да си купите по -голяма и ръчна прахосмукачка.

Животът в чист дом е по -удобен 

почистване правилно почистване на пода

Организирайте подходящо място за съхранение

Почистващите материали и свързаните с тях мопове и инструменти трябва да се прибират добре. Оптималната организация може да изглежда различно. Разбира се, ако имате по -голямо мазе или място за съхранение, най -добре би било всичко да е там. В по -голям апартамент или в къща на няколко етажа почистващите продукти могат от своя страна да се съхраняват на няколко места. Те просто трябва да бъдат бързи и лесни за достигане.

Както и да организирате почистването си, трябва да следите нещата. Трябва да има ясна заповед за това кое почистване следва какво и кой агент е необходим за какво. Това прави почистването забавно, защото можете да постигнете уютен дом със сравнително малко усилия.

Ако имате домашен любимец, най -добре е да избягвате химическите почистващи продукти 

правилно почистване на къща апартамент

Комбинирайте почистването с страхотна музика!

почистете правилно почистете апартамента

Трябва да имате добра прахосмукачка, за да почистите добре!

Подът на прахосмукачката почистете правилноНаправете правилното почистване и спестете време!

Почистете килима правилно