съветник

Намиране на правилната тенджера: Вашето малко ръководство с много практически съвети

Добре дошли в царството на саксиите! Да, те са една стотинка – в специализирани магазини, в големи универсални магазини, а също и онлайн. Как изобщо намирате подходящата тенджера, в която всичко е вкусно и нищо не гори? Във всеки случай трябва да обърнете внимание на няколко неща и да сте много добре информирани, преди да купите. Професионалисти, както и страстни готвачи знаят много добре, че висококачествените съдове за готвене са това, от което се нуждаете в съвременната кухня за хранене. А това означава – комбиниране на оптимална функционалност с вечен дизайн. Освен това всеки от вас трябва да се запита предварително: Какъв тип готвач съм и кои съдове за готвене са наистина подходящи за мен??

Какви други критерии играят не по -малко важна роля при избора на перфектната тенджера? Отговорът на този въпрос може да се намери в следващите няколко реда. Останете с нас и разберете повече!

чугунена тенджера le creuset mini cocotte

Материали и покрития за тенджери и тигани

Какво ви идва на ум, когато мислите за тенджера или тиган? Неръждаема стомана … чугун … Тефлон … керамика – всички важни ключови думи, когато става въпрос за материали за съдове за готвене. Какви са свойствата и предимствата на всеки отделен материал и коя саксия е най -подходяща за какво?

Тенджери от неръждаема стомана

Тези популярни класики в кухнята се оказват особено практични по някаква причина, защото са относително леки и много лесни за почистване. Тези характеристики убеждават не само готвачите, но и заетите домакини. Освен това тенджерите от неръждаема стомана блестят толкова красиво и могат да се полират допълнително.

schulte ufer спатети тенджера от неръждаема стомана

Чугунени тенджери

Леените съдове за готвене са изключително издръжливи. Поговорката гласи: купувате само ястия само веднъж в живота. Такива тенджери и тигани съхраняват топлината за дълго време и я предават равномерно. Нищо чудно, че много професионални готвачи използват чугунени тенджери много често и с удоволствие.

Медни саксии

Медта се счита за най -добрия топлопроводим материал. Ето защо медните саксии са много търсени от много професионалисти и гурмета. Важно е това да са съвременни, висококачествени саксии, в които медният слой е само отвън. Вътрешността на тенджерата трябва да има покритие от неръждаема стомана, тъй като по време на готвене медта не трябва да влиза в пряк контакт с храната. Още по -ефективни са медните тенджери, които са оборудвани с три слоя – мед, алуминий и неръждаема стомана.

меден съд за готвене комплект за готвене с покритие от неръждаема стомана

Тигани с покритие от алуминий

В тях вече нищо не гори! Тъй като дори стените на тези саксии осигуряват оптимално съхранение и проводимост на топлината. Тези тенджери обикновено се характеризират със своето перфектно незалепващо покритие, какъвто е случаят например с Gastrolux.

Саксии с незалепващо покритие: тефлонови или керамични?

Това е спорен въпрос, който често се задава от много купувачи. И ясният отговор на това е: В много тестови доклади тефлонът просто се справя по -добре.

Но внимавайте! Експертите съветват: Никога не използвайте всички покрити тигани, тенджери и т.н. при температури над 250 градуса и най -вече не ги затопляйте без съдържанието им! Най -добре е да ги изплакнете на ръка.

тефлонова тенджера за готвене с незалепващо покритие

Какво друго трябва да имате предвид, когато купувате?

Теглото не трябва да е твърде малко, тъй като това често е индикация за лошо качество. Така че можете да видите и почувствате добро качество. Освен това дръжките на тенджерата трябва да бъдат оптимално ергономични и в същото време здрави и удобно да прилягат в ръката. Следователно заварените дръжки, които насърчават перфектната хигиена, трябва да се предпочитат. Дъното на саксията и дебелината на стената са не по -малко важни при закупуването на подходящата тенджера. Тъй като те гарантират, че топлината се разпределя добре. Колкото по -равномерно се случва това, толкова по -вкусни ще бъдат ястията и няма повече досадно изгаряне. Освен това готвите много по-енергийно ефективно и уверено. Затова препоръчваме тенджери, които имат така наречената основа за сандвичи, т.е.оборудвани са с допълнителен алуминиев слой или, още по-добре, са изработени от многослоен материал, който гарантира пълна топлопроводимост.

Стабилността, лесното почистване и годността за използване във фурната, разбира се, също са важни критерии, които заслужават вашето внимание. Затова отделете достатъчно време, когато избирате съдовете си за готвене и никога не купувайте прасе в джобо!

Рис съд за готвене в червено

Допълнителни съвети и кухненска мъдрост:

  • Когато миете, не използвайте прекалено агресивни почистващи препарати, тъй като те ще повредят покритието на вашите саксии
  • Винаги първо загрявайте тигана или тенджерата до средно ниво и едва след това повишавайте температурата. Никога не загрявайте празна! В противен случай могат да се развият вредни газове, особено при тигани и тенджери с покритие.
  • Внимание: готварска сол! Той е един от най -големите врагове на всички тенджери от неръждаема стомана – защото причинява дупки по повърхността на тенджерата и разрушава нейната непокътната структура.

Ще намерите още по -умни и практични съвети и трикове тук.

Така че, ръцете на по-ниски евтини стоки, дори и с добре изпитани марки! Разчитайте на висококачествени марки и добро качество. С опитни дилъри, като напр cook-essen-wohnen.de, със сигурност ще намерите марката, която търсите – Silit, Schulte Ufer, Fissler, WMF, Riess, Gastrolux & Skeppshult – да споменем само няколко. Просто висок клас за оптимални резултати при готвене!

тенджера за готвене silit