Skønhed

Parabener i kosmetik: er de sundhedsskadelige?

Brug parabener i kosmetisk håndcreme

Man hører igen og igen, at parabener i kosmetik er skadelige og endda sundhedsfarlige. De færreste ved selv, hvad disse stoffer er, og hvilken effekt de har på kroppen. Af denne grund har vi i denne artikel samlet et par interessante og nyttige fakta om emnet. Her finder du også et svar på spørgsmålet om kosmetik uden parabener er et bedre valg. God fornøjelse med at læse!

Hvad er parabener egentlig?

Parabens App opdager parabener i kosmetik

Parabener i kosmetik påvirker sundheden

Ethyl Paraben Propyl Paraben Ingredienser Kosmetik

Parabens kemiske struktur Ehylparaben Propylparaben

Parabener i kosmetik Konserveringsmidler isobutylparaben

Parabener er faktisk en gruppe kemikalier, der er meget udbredt i kosmetik og endda i nogle fødevarer. De fungerer faktisk som konserveringsmidler – da de fleste kosmetiske produkter, såsom masker, cremer, shampooer osv., Primært består af vand, og hvor bakterier og svampe trives, er konservering af særlig betydning. På trods af at disse kemikalier forlænger kosmetikkens holdbarhed og holder dem fri for skadelige mikroorganismer, hører man advarsler om dem igen og igen – man frygter, at disse stoffer påvirker hormonbalancen og endda kan forårsage kræft. Men er denne kritik berettiget, og skal vi hellere undgå kosmetiske produkter, der indeholder parabener? Læs videre for at finde ud af svaret!

Parabener i kosmetik: anvendelser og sundhedsvirkninger

Propyl paraben ingrediens læbestift

Parabener ingrediens ansigtsmasker

Parabener i kosmetik Penaten vindbeskyttelsescreme

Parabener i kosmetik konserveringsmidler tandpasta

Rossmann smøremiddelparabener i kosmetik

Parabener i kosmetiske shampooer

Kritikken af ​​parabener hænger faktisk sammen med deres kemiske struktur. En paraben handler om en specifik binding (ester) af para -hydroxybenzoesyre med en konserverende virkning, som også kan findes i naturen – for eksempel i blåbær og gulerødder. Dette stof ligner meget strukturen til det kvindelige hormon østrogen, hvorfor man frygter, at parabener har en negativ effekt på vores hormonbalance. Test på rotter har vist, at der er en dosis sandhed i denne frygt: hos hunrotter er livmodervækst blevet observeret, mens hos hanrotter disse kemikalier sænker testosteronniveauet. Hos mennesker er de nøjagtige sundhedsmæssige konsekvenser dog stadig ikke blevet fastslået. Årsagen – der er ingen tilsvarende langsigtede undersøgelser. Det er imidlertid videnskabeligt bevist, at disse stoffer ophobes i menneskekroppen. En nylig undersøgelse, der fandt sted blandt 2.548 mennesker, viste, at kemikalierne kunne påvises hos næsten alle deltagere (andelen af ​​kvinder var naturligvis højere, da de bruger mere kosmetik).

Kan disse kemikalier virkelig forårsage kræft??

Parabener Kræftfremkaldende myte eller sandhed

Frygten for, at produkter, der indeholder parabener, kan forårsage kræft, er knyttet til en britisk undersøgelse fra 2004, der fandt kemikalierne i vævsprøver fra brystkræftpatienter. Den konkluderede, at parabener kunne være en af ​​de mulige årsager til brysttumorvækst – ligesom hormonet østrogen, som de ligner meget. Men dette er ikke et kategorisk bevis, og det er endnu ikke blevet videnskabeligt bekræftet.

Parabenholdig kosmetik bør undgås fuldstændigt?

Parabener i kosmetik Etylparaben Propylparaben

Så skal vi helt undgå kosmetik indeholdende paraben? Som du måske allerede har overbevist dig selv om, er spørgsmålet meget kompliceret, da vi ikke ved meget om de nøjagtige virkninger af disse stoffer på den menneskelige organisme. Der findes også forskellige typer parabener – nogle har stærke hormonelle virkninger, men andre ikke. Til dato er de fire typer parabener, der er mest almindeligt anvendt i kosmetik, blevet undersøgt – de små methyl- og ethylparabener samt de større butyl- og propylparabener. Der blev ikke fundet uønskede bivirkninger, men Federal Institute for Risk Assessment råder kosmetikproducenter til at bruge så få parabener som muligt i deres produkter. Vanskeligheden ligger faktisk i at erstatte disse stoffer med andre kemikalier, fordi de har mange nyttige egenskaber – for eksempel er de venlige mod huden og forårsager ikke allergiske reaktioner.

Kosmetik uden parabener

Kosmetik uden parabener Naturkosmetik

Kosmetik uden parabener

Kosmetik uden parabener Naturlig kosmetik fri for parabener

Parabener app

Hvis du har lyst til kun at bruge parabenfri kosmetik, er det tilrådeligt at læse INCI-listen. I princippet er naturlig kosmetik dog helt fri for parabener, ligesom alle produkter, der bærer Ecocert, Natrue, Demeter eller BDHI -forseglingen. I dag er der også en særlig parabener -app til smartphones, der registrerer disse kemikalier i kosmetiske produkter.