съдове

Мащерка – здравословни ефекти и лесна за използване!

Мащерка – аромат и здраве от собствената ви градина!

Знаете ли, че има повече от 60 различни вида мащерка? Много от тях се използват като лечебни и подправки. Те могат да ви помогнат при кашлица и бронхит. Вероятно вече си спомняте: мащерка много често се съдържа в капки за кашлица!

Благодарение на мащерката можете да осигурите имунна защита и също да разчитате на нейното силно действие срещу микробите. Нека не забравяме, че мащерка има широк спектър от приложения в ресторантьорството.

За много любопитните бихме искали да споменем латинското наименование на този природен дар: Това е тимус вулгарис. Азия и средиземноморският регион са посочени като места на произход. Това растение обаче за първи път е отглеждано в Северна Америка.

Дългосрочна употреба!

масло от мащерка живи здрави етерични масла

Древните египтяни са използвали подправката при балсамиране. В някои култури все още се свързва с преминаването на границата между този и „другия“ свят.

В европейското средновековие тази подправка е символ на борбена смелост! Мащерката се използва за изплакване на устата от 16 век.

Мащерка и ползи за здравето за потребителите

здравите подправки живеят здравословно

Вече казахме, че мащерката има благоприятен ефект върху бронхите. Също така е от голяма помощ, ако имате стомашно -чревни проблеми.

Мащерката е известна и със своите детоксикиращи свойства. Това лекарство от вашата собствена градина противодейства на много опасни бактерии, например страховитата Escherichia coli.

Здравословни рискове

Подправките с ефект на Gewürzr живеят здравословно

Няма известни сериозни рискове за здравето, свързани с консумацията на мащерка. Това обаче важи само ако се наслаждавате на подправките в малки количества.

Мащерката трябва да се избягва, ако има обилно кървене или ако съществува риск от това. Например, нямате право да ядете мащерка преди операция (според някои експерти трябва да избягвате тази подправка за две седмици предварително!). Консумацията му също не се препоръчва, ако имате хормонални проблеми.

 Избор и съхранение

подправки използване подправки живи здрави

Предпочитайте прясната мащерка пред сушената. Това ви позволява да се насладите на по -интензивен аромат. Не купувайте мащерка с листа, които са кафяви, жълти или не изглеждат свежи.

Трябва да съхранявате прясната мащерка във влажна салфетка в хладилника. Затворете сухия в буркан и го съхранявайте на тъмно място, защитено от влага и слънце.

Идеи за приложение

подправки живи здрави билки

Мащерката е много популярна като подправка в готвенето. Ако искате да подправите ястие, което се готви на силен огън с мащерка, направете това малко преди да свалите ястието от котлона. В противен случай голяма част от добрите свойства на подправката ще бъдат загубени.

Това се отнася както за сухата подправка, така и за пресните листа от мащерка.

Можете също да пиете мащерката като чай. Оставете една супена лъжица от подправката да се вари в 250 до 300 мл гореща вода само за няколко минути. След това оставете напитката да попие още 10 минути. Виола, твоят чай от мащерка е готов!

Маслото от мащерка и тинктурите се използват при масажи.

Някои много вкусни храни!

рецепта идеи здравословна храна подправка ефект

Накрая бихме искали да посочим някои ястия, които имат особено добър вкус с мащерка. Това са например бъркани яйца и омлети, различни ястия от боб, ястия от ориз и риба. Можете да готвите пилешко, агнешко, свинско и говеждо месо с мащерка.

Можете да подправите много зеленчукови ястия с мащерка.

Сигурни сме, че след време ще измислите много вкусни рецепти с мащерка. Насладете се на това лекарство и подправка от собствената си градина!

Страхотна растителна идея за балкона!

живи здрави тихмянски растения подправки

Можете също така да се насладите на лечебното растение като чай

чай от мащерка здрави билки живеят здрави

Пригответе вкусно песто от мащерка с авокадо

 авокадо песто живи идеи за здравословни подправки

Добавете вълшебен вкус към тиквената супа

идеи за рецепти за здравословна храна живейте здравословно

Предпочитайте прясната мащерка пред изсушената

идеи за суха подправка от мащерка

Можете да подправяте различни видове месо с мащерка

идеи за рецепти подправките използват здравословна храна

Идея за здравословна и освежаваща напитка

идеи за напитки използване на здравословни подправки

Печете вкусни и ароматни бисквити

бисквитки печене подправки използване