Sadržaj vijesti

Dobra borba

Mike Tyson jednom je rekao: “Svatko ima plan dok ga ne udari u lice.” To je maksima koja se kod mnogih zaglavila u borbenoj igri, jer govori o tome kako bezbroj sati priprema koje borac uloži prije borbe mogu svi izaći kroz prozor u tren oka.

U samo svojoj drugoj profesionalnoj borbi, Lyman Good je doživio brutalniju verziju ove životne lekcije – što dovraga radite kad vam je slomljena dominantna ruka, a jedna vam kost proviri kroz kožu?

Lako. Samo ga nastavi koristiti dok ne izbaciš tog drkadžiju.

“Puklo je već pri prvom udarcu”, kaže Good. “Ciljao sam u lice, ali on je pucao i na kraju sam udario u vrh glave. Kad je sletio, osjetio sam i čuo zvuk i znao sam da je slomljen. Jednostavno nisam mislila da zapravo viri iz kože.

“Tako sam se borio cijelu borbu”, nastavlja Good. “Iznenadit ćete se kad saznate kroz što će vas adrenalin prebroditi. Naravno, nastavio sam gađati i zasigurno sam na kraju nokautirao tipa istom rukom. Dok su mi skidali rukavicu, osjetio sam kako mi struja, ovaj udar struje ide uz ruku. Provirili su kroz rukavicu i vidjeli da kost viri. ”  

Taj ožiljak je trofej koji Good nosi sa sobom do danas, uvijek prisutan podsjetnik na to kako je uspio prevladati nedaće i ustrajati. Iz udobnosti vašeg naslonjača, s hladnim pivom u ruci, prilično je lako gledati UFC borbu i pomisliti da ste sposobni zadržati se u oktogonu. Sjedit ćete ondje i razmišljati o tome kako biste, ako još nekoliko puta mjesečno posjetite teretanu … ali strašno griješite.

Trening za borbu nije stvar koja se može obaviti za nekoliko tjedana. To čak nije ni posao, nešto što radite samo 40 sati tjedno. “To ti je cijeli život”, kaže Good. “Svaki dan. Čak i u slobodne dane to je još uvijek vaš život jer ono što radite u slobodno vrijeme i dalje utječe na vašu kondiciju. ”

U sportu bez sezone, Good se usredotočuje na tri vrlo važna faktora koji će mu pomoći dok se priprema za borbu. Prvo, on se usredotočuje na svoju prehranu – pazeći da izreže stvari koje štete njegovoj kondiciji (nezdrava hrana, piće itd.), A da pritom dobije dovoljno hrane da izdrži tri treninga dnevno. Drugi faktor je sposobnost oporavka od treninga. Zadnji, i možda najvažniji, je pravilan i redovan san.

“Morate moći podnijeti količinu brutalnosti na svom tijelu bez ozljeda”, kaže Good. “Postoji velika vjerojatnost ozljede jer trenirate tako često da morate znati kada prejako tjerate tijelo. Za to je potrebno iskustvo borca. To je potrebno dugo vremena da biste znali jahati val i slušati svoje tijelo. ”

Trebalo bi biti očito da je za postizanje vrhunske fizičke forme potrebno natjecanje s najboljima od najboljih u UFC -u. Ono što bi moglo biti iznenađenje je opsežna količina psihičke pripreme koja ulazi u borbu. Meditiranje i vizualizacija svake moguće stvari koja bi se mogla dogoditi u oktogonu ključna je komponenta u Goodovoj pripremi.

Fotografije Jesse Korman

Fotografije Jesse Korman

“Čim saznam tko mi je protivnik, stavim ih na pozadinu svog telefona pa ga stalno gledam”, kaže Good. “On je jedino o čemu razmišljam. Predajem sve u borbu, svaku kap onoga što jesam i moje biće je za tu borbu. ”

Goodova predanost sportu puno je više od njegovog rekorda i plaće. Svako vlakno njegova bića vezano je za ono što se događa u kavezu. Kao takva, borba na njega utječe na načine koji nadilaze sport. Borbom dominira njegova prehrana. Dominira u tome kako provodi slobodno vrijeme. Dominira u svemu.

“Uvijek govorim da je borba sebičan čin, kako bi trebalo biti”, objašnjava Good. “Radi se o stavljanju po strani svih smetnji. Ne družite se, ne družite se. Sve je za tvoju borbu. Svaka borba je transformativna stvar. Mijenja vas kao muškarca. Izbacuje vas. ”

Rođen i odrastao u španjolskom Harlemu, Goodov je život mogao proći na mnogo različitih načina. Dobro je odskočio oko nekoliko škola kad je bio mlađi. Njegova je majka vidjela mnogo bijesa u mladom Lymanu i bojala se da će izgubiti sina na ulici ako ne nađe negdje gdje bi mogao usmjeriti taj bijes. “Odrastao sam zbog velikog bijesa”, kaže Good. “Pretpostavljam da je to proizvod života u susjedstvu koje puca na oružje, bandažira i dili drogu.”

Njegova je mama mislila da bi to što joj se sin bacio na hobi pomoglo, nešto aktivno i dinamično što bi mu okupiralo pažnju i izbacilo svu tu energiju i bijes iznutra. Raspitali su se, istražili i uskoro je Good u teretani učio mješovite borilačke vještine.

Fotografije Jesse Korman

Fotografije Jesse Korman

Kako se zaljubio u sport, Good je uložio cijelo tijelo i dušu u pripremu za tu prvu borbu. Kad je prvi put stupio u ring, osjetio je žurbu za razliku od bilo koje druge, nepogrešivu energiju koja se očituje kada znate da svaka vaša pogreška može dovesti do toga da legnete na platno. U tom je trenutku Good znao da to nije samo hobi, već nešto što je želio provesti ostatak života radeći.

Možda se do sada osjećao kao klišej, ali kad Good zakorači u taj prsten, osjeća se kao da ide u bitku. Ne želite ići u bitku praznih ruku, pa je Good imao svoj oklop trajno pričvršćen za njega u obliku nekih bolesnih crno-sivih tetovaža.

Njegov rukav priča njegovu životnu priču. Od lančane pošte koja ga štiti do gavrana koji simbolizira njegovu transformaciju, svaki komad otkriva više o njegovoj osobnosti. “Na podlaktici mi je ovaj vuk koji simbolizira odanost”, objašnjava Good. “Odan sam svemu u što mi je srce uliveno, bez greške. I ovdje imam latinski koji kaže: ‘Kroz vrata vatre ustajem iz pepela.’ Što znači da su me sve one stvari u životu koje su me trebale spaliti samo ojačale. ”

Te riječi sažimaju cijeli život Lymana Good -a. Svako iskušenje i nevolje s kojima se suočio, duboko je dopirao i pronašao način da ih prevlada. Sve dok mu tijelo to dopušta, nastavit će se boriti u dobroj borbi.