Рецепти за печене

Здрави яйца? Някои интересни факти, които си струва да знаете

яйца здрави съставки яйце живи здрави

Здрави ли са яйцата за вашето спортно и физическо състояние?

Храната е неразделна част от нашето здраве. Това обикновено винаги беше ясно. Но нарастващите знания в науката ни дадоха възможност за много повече. Сега сме в много по -добра позиция да разберем дали и как точно определена храна може да повлияе на здравето ни.

Яйца в историята

хранителни вещества яйчни съставки яйца яйца здрави

Ако Здрави яйца са или не е въпрос, на който винаги е отговаряло интуитивно с да през последните векове. Човек забеляза благоприятния и укрепващ ефект по много начини. Още през 15 век различни картини и художествени изображения показват колко важни са те за изхранването на населението.

Това знание, основано на опит, също е довело до приписването на мистичен положителен смисъл. Римляните счупиха купите в чиниите по конкретна причина. Те твърдо вярваха, че това ще изгони злите духове от атмосферата.

Сдържаност през Средновековието

яйца здрави живи здрави хранителни вещества яйце

Интересно е също, че в католическите страни през Великия пост през Средновековието консумацията на яйца е била забранена. Те не спазваха правилата за задържане, тъй като енергийната им стойност беше твърде висока.

През 17 -ти век ястията, които смесват разбитите яйца с кисели сокове, са много популярни. През 19 век е разработена технология за сушене на яйца. Това беше преди да започнат да ги замразяват.

По време на Втората световна война количеството производство на суха яйчна смес нараства значително. Технологията е разработена, за да служи по -добре на войниците и войските на САЩ.

Повече за тяхната хранителна стойност

яйца холестерол яйчни съставки яйца здрави

Днес ние знаем точно от резултатите от изследванията: Можете да се храните здравословно с яйца, но в същото време трябва да сте наясно с някои от опасностите, присъщи на прекомерната консумация.

Освен всичко друго, яйцата са здрави, защото съдържат много витамини. Яйчните жълтъци съдържат A, D и E. Те също са известни източници на витамин D. Жълтъкът има около 60 калории. Ако е голям, той също така ще осигури 2/3 от необходимото количество холестерол. По последната причина прекомерната консумация също може да бъде вредна. Протеинът сам по себе си съдържа повече храна. Жълтъците също имат най -много мазнини и съставляват теглото на яйцата. Там се съдържа и най -голямо количество В4. Той е важна съставка за развитието на мозъка. По -специално бременните жени могат да ядат повече яйца по -здравословно.

През последните години на пазара имаше и яйца, обогатени с омега 3 киселини. Те се носят от пилета, които живеят на здравословна диета с водорасли.

Яйцата са здрави, но …

хранителни вещества яйца яйца холестерол яйца здрави

Яйцата обикновено са здрави. Но трябва да сте наясно с някои от свързаните с това опасности. Например, както казах, жълтъкът е с високо съдържание на мазнини и холестерол. Това е важно да се има предвид, защото твърде големи количества от тях биха навредили на всички. Но ако се ограничите само до жълтъка, може да имате повече от него. Това обаче означава и без много здравословни вещества.

Риск от инфекция

яйца холестерол яйца здравословно хранене

За да останат яйцата здрави, те трябва да се съхраняват много внимателно. Те трябва да бъдат охладени или приготвени бързо. Във втория случай обаче те също трябва да са в хладилника. Спазването на указанията за тяхното съхранение, както в супермаркета, така и у дома, трябва да бъде безкомпромисно. В противен случай съществува риск от инфекция и отравяне.

Пилетата също трябва да станат здрави. В противен случай може да се справите с бактерията Салмонела ентеритидис заразявам.

Без значение как съхранявате яйцата, те трябва да се консумират до две седмици след като са направени.

Алергии

детска алергия яйчни съставки яйца здрави

Една от най -честите алергии, засягащи децата, се причинява именно от яйцата. Според изследванията е по -вероятно да бъде причинен от протеина. Така че яйцата са здрави за децата, ако ядете жълтъка.

протеин

съставки яйца яйца здрави яйца холестерол

Има много дискусии относно степента, до която протеините са полезни за човешкия организъм. Физически активните хора се нуждаят от повече. В техния случай яйцата са здрави, но когато се консумират в малко по -голямо количество.

Има и определени целеви групи, които се нуждаят от повече. Това са приблизително:

– Деца,

– Хората на диета,

– вегетарианци,

– Хора със слаба мускулатура,

– Възрастни хора.

Каротиноиди

яйца здрави яйчни съставки живи здрави

Това, което много хора не осъзнават, е, че яйцата са важен източник на каротин. Така че те определено се препоръчват за хора, които искат да поддържат и подобряват зрението си. Ако искате добра храна за тези видове здравословни проблеми, хапнете омлет със спанак и броколи! Всички продукти в него биха били с високо съдържание на каротин.

Здрави яйца – В4

съставки яйца яйца холестерол яйца здрави

Да кажем малко повече за витамин В4! Това е от основно значение за функционирането на всички клетки. Той помага да се поддържа структурата и целостта на клетъчната мембрана. Не са известни странични ефекти от нормалните количества. Както казах, В4 е много важен за бременните жени.

За холестерола и яйцата

яйчни съставки яйца здрави живи здрави

Трябва да внимавате с яйцата, защото те съдържат мазнини и много холестерол в жълтъка. Но всъщност, когато идват от този източник, те се изразходват доста бързо. Истинският проблем са тестовите продукти и захарта.

Здравословна закуска с яйца

яйца здравословни идеи за рецепта хранителни вещества яйце

    Кои са любимите ви ястия с яйца??

яйчни съставки хранителни вещества яйца яйца здрави

Как ви харесват яйцата – меки или твърдо сварени?

здравословни бързи рецепти яйца здрави

Почти всяко ястие се приготвя с яйца

здравословно хранене яйца здравословни хранителни вещества яйце

   Пригответе вкусна салата от яйца

яйца холестерол яйца здравословни бързи здравословни рецепти

Закуска без яйца? По -добре с! 

хранителни вещества яйца яйца здрави живи здрави