Pribor

Popravak i restauracija samovara: spremanje autentičnog dekora

Takav izvorni komad namještaja, poput samovara, izaziva dašak starine u prostoriji i stvara posebnu plemenitu atmosferu. Takav izvorni komad namještaja, poput samovara, baca veo antike u sobu i stvara posebnu plemenitu atmosferu. Danas se u vrlo rijetkim slučajevima samovar koristi kao grijač vode. Ako govorimo o električnom samovaru, onda on u većoj mjeri ispunjava svoje funkcije, ali ni popravci neće spasiti takozvane bakine samovare (u smislu da je malo vjerojatno da će u njima kuhati čaj). Doista, današnji samovar luksuzni je element interijera. A u kuhinji, a u nekim slučajevima i u dnevnoj sobi, to može postati vrhunac dizajna. No, ovdje bi bilo prikladno reći o takvom konceptu kao što je obnova samovara, jer je upravo preobrazba ovog posuđa u skladu s dekorativnim svrhama korištenja samovara.

Popravak samovara vlastitim rukama: kako to učiniti ispravno

Ako govorimo o remontu, odnosno ne samo dekorativnom, on se može sastojati od mnogo točaka.

Popravak samovara može uključivati:

 • Ravnanje tijela;
 • Uklanjanje uzroka curenja cijevi i slavina, ručki itd .;
 • Uklanjanje pukotina;
 • Protiv kamenca;
 • Konzerviranje;
 • Zamjena dijelova samovara s prethodnim odabirom;
 • Čišćenje kućišta;
 • Završno poliranje kućišta nakon čišćenja.

Popravak ili obnova samovara također uključuje zamjenu cijevi s prethodnim odabirom Popravak ili obnova samovara također uključuje zamjenu cijevi s prethodnim odabirom

Restauraciju obično rade profesionalci, ali ako znate neke osnove tehnologije popravljanja takvih stvari, samopopravak je sasvim stvaran.

Usput, ako ste vlasnik starog samovara, volumena 15-20 litara, vjerojatno ni najkvalitetnija restauracija neće pomoći da postane aktivan subjekt za ispijanje čaja. Pa, ako ćete vratiti male samovare, onda ih je sasvim moguće vratiti na njihovu izvornu funkcionalnost..

Kako se samovari obnavljaju (video)

Konzerviranje samovara: učinite to sami

Metalni pribor ima jedno neugodno svojstvo – zrak i obični prehrambeni proizvodi djeluju na takav način da s vremenom površina takvog pribora oksidira. A oksidacija podrazumijeva prekrivanje površine filmom, što predstavlja određenu prijetnju ljudskom zdravlju..

Kako se vašem samovaru ne bi dogodila takva nesreća, potrebno je konzerviranje. Odnosno, površina samovara, ona koja dolazi u dodir s vodom, bit će prekrivena slojem metala, koji je manje osjetljiv na vanjske utjecaje. Najčešće je takav sloj predstavljen kositrom, a postupak oblaganja kositrom naziva se kositrenje. Inače, ne samo samovar, već i običan lonac, lijevano željezo može se prepustiti ovom preventivnom postupku, koji nije ni posebno skup, ni vrlo kompliciran..

Konzerviranje je jedan od najvažnijih koraka obnove Konzerviranje je jedan od najvažnijih koraka obnove

Konzerviranje samovara kod kuće:

 • Očistite unutarnju površinu samovara brusnim papirom – tamo se mora skupiti prljavština i oksidacija.
 • Nakon toga se samovar iznutra mora vrlo dobro isprati vodom..
 • Zatim morate utrljati samovar iznutra ili amonijakom ili kiselinom za lemljenje.
 • Nakon toga stavite samovar na štednjak, otopite u njemu malo lima i temeljito ga protrljajte teglicom. Poluslojni sloj (presvučen limom) trebao bi biti na cijeloj unutarnjoj površini.
 • Na kraju rada morate paziti da na cijeloj unutarnjoj površini postoji sloj kositra, gust i ravnomjeran.

Ako je moguće, za kalajisanje uzmite čisti lim, bez štetnih nečistoća poput olova i cinka. Kositar može pokriti ne samo unutarnji sloj, već i sve dijelove samovara u dodiru s vodom.

Popravak pukotina u kućištu (video)

Kako se riješiti kamenca u samovaru: prava metoda

Bez rješavanja ovog problema, popravak samovara nije moguć. Kamenac je sediment koji nastaje kao posljedica vrenja nekvalitetne vode. Zapravo, možete koristiti sintetičke proizvode za masovno tržište namijenjene uklanjanju kamenca u električnim kuhalima. Ali možete napraviti i vlastiti proizvod za suzbijanje ljestvice ili nekoliko njih odjednom.

Da biste se riješili kamenca u samovaru, trebat će vam:

 • Bilo koji proizvod kupljen u trgovini s najmanje sastojaka (jeftin i relativno prirodan);
 • Limun;
 • Limunska kiselina;
 • Ocat;
 • Oguliti krumpir.

Prva metoda je najjednostavnija, ali ne i ekološki prihvatljiva. Podvrgnite samovar koracima koji su propisani uputama na alatu. Isperite ga vodom nakon što su sve manipulacije dovršene..

Da biste se lako riješili kamenca u samovaru, pomoći će kuhati gazirano piće u njemu nekoliko minuta. Da biste se lako riješili kamenca u samovaru, pomoći će kuhati gazirano piće u njemu nekoliko minuta. "sprite"

Druga metoda: cijelu bocu octene kiseline ulijte u napunjeni samovar, zagrijte vodu u samovaru na 60 stupnjeva, nemojte kuhati. Ostavite ovu smjesu u samovaru oko sat vremena, a zatim isperite. Druge kiseline se ne smiju koristiti, one su agresivnije. Odnosno, njihova opasnost nije samo u česticama koje su mogle ostati na stijenkama samovara, već i u otrovnim parama tijekom djelovanja kiseline.

Uradi sam samovar (video)

Kako spasiti samovar od kamenca s limunom i krumpirom

Postoji nekoliko pouzdanijih načina koji će riješiti problem..

Kamenac možete ukloniti na sljedeći način:

 • Limunska kiselina. U samovar ulijte trideset grama limuna. Zakuhajte vodu, ostavite ovu otopinu u samovaru 10-12 sati. Zatim samovar temeljito isperite bez posebnih sredstava..
 • Limun. 4-5 limuna narežite na kolutove ili kriške, stavite u samovar. Prelijte vodom i prokuhajte. A zatim će, kao u metodi s limunom, voda s limunom “djelovati” 12 sati, nakon čega je ocijedite zajedno s kamencem, isperite vodom.
 • Guljenje krumpira. Dobro isprana sredstva za čišćenje stavite u samovar. Napunite vodom, prokuhajte, ostavite 5-10 sati. Zatim isperite zidove sodom bikarbonom i spužvom.

Kriške limuna nosit će se s kamencem ako proizvod ostane u samovaru dovoljno dugo Kriške limuna nosit će se s kamencem ako proizvod ostane u samovaru dovoljno dugo

Svaka metoda je učinkovita. Zabranjeni trik je metalna četka ili nož. Samo deformirate zidove samovara, takve žrtve nisu vrijedne borbe protiv kamenca.

Samovar business (video master class)

Obnova je puno posla koji započinje tako svakodnevnim sitnicama kao što su uklanjanje kamenca i kalajisanje. Pa, onda postupite prema okolnostima – ili zamijenite loše elemente, ili popravite pukotine i izvedite završni posao, dekor samovara.

Uspjeh!

Obnova samovara (fotografija)