Озеленяване на градината

Градина по фън шуй – 40 творчески идеи за дизайн

Все повече хора днес се доверяват на далекоизточното учение по Фън Шуй. Терминът, преведен от старокитайски, означава „вятър и вода“ – най -важните източници на положителна жизнена енергия, известна още като чи. Основната цел на Фън Шуй е хората да живеят в хармония със заобикалящата ги среда и да протичат безпрепятствено потоци от положителна енергия. В тази статия ще намерите полезни съвети как да проектирате градина по Фън Шуй, за да внесете щастие, здраве и просперитет в къщата.

Нанесете фън шуй в градината

Градински дизайн според Фън Шуй

оригинална градина по фън шуй

Градина по фън шуй

Нанесете фън шуй в градината

Градински дизайн според Фън Шуй

Идеи за градински дизайн според Фън Шуй

Поверителност ограда бамбукови растения Фън Шуй градина

Оригинална цветна леха за градина по фън шуй

В традиционната градина по Фън Шуй цари ред и хармония – между открити и гъсто растителни зони, оживени и по -тихи зони, светли и сенчести ъгли. Така че трябва да се опитате да намерите баланса – растителността не трябва да е буйна, монотонна и безплодна. За да постигнете тази цел, всичко, което трябва да направите, е да следвате няколко прости правила, които най -добре отразяват основните принципи на Фън Шуй. Ако искате да научите повече за него, продължете да четете!

Видове растения за градината Фън Шуй

Видове градински растения по фън шуй

Градински растения по фън шуй

Японски клен

Видове растения Градински дизайн според Фън Шуй

Растения Фън Шуй градина

Градински дизайн според Фън Шуй

розмарин

Растения Фън Шуй градина хоста

Градински рододендрон по фън шуй

Идеи за градински дизайн по фън шуй лилави камбани

Черна змийска брада

Gardenia растителен вид Фън Шуй градина

Какво всъщност е важно в градината по Фън Шуй? Тук играе роля не само подреждането на градинските пътеки или цветните лехи, но и видът растения, които растат във вашата градина. Според китайското народно вярване има пет важни елемента, които позволяват хармония и баланс в света – огън, вода, дърво, метал и земя. Всеки елемент символизира специално свойство и определено трябва да присъства в градината Фън Шуй – разбира се чрез определени видове растения, които го обозначават. Растенията, които представляват огнения елемент, се характеризират например с червена оцветена кора или листа с триъгълна или конусовидна форма. Такива видове са например червеноцветни камелии, японски кленове, чиято кора е червена, и розмарин, чемшир и падуб поради техните триъгълни и конусовидни листа. Растения като черна змийска брада, пеперуден храст, лилави камбани и таро представляват водния елемент, тъй като се характеризират със свободни форми и тъмна или дори черна зеленина. Видовете, които представляват металния елемент, се характеризират с бели или пастелни цветове, както и с кръгли и овални листа, докато цветята в жълти тонове и правоъгълни форми символизират земята. Дървото, като последен елемент, е представено от дълги и тънки растения, като японски стрела бамбук или розмарин.

Важни правила, които трябва да се спазват

Градински дизайн според Фън Шуй

Градинска тераса по фън шуй

Дизайн идеи Фън Шуй градина

Енергийни центрове за градински дизайн по Фън Шуй

Градинска пътека по фън шуй

Проектиране на градински пътеки според Фън Шуй

Озеленяване на градината по фън шуй

Градина по фън шуй

В градината по Фън Шуй градинските пътеки също играят специална роля, тъй като могат да насочат положителната енергия на Чи към къщата. Не е важен изборът на материал, а формата на маршрута. Независимо дали е от камък, тухли или бетон, определено трябва да избягвате прави линии и ъгли, но да изберете вълнообразни шарки, спирали или кръгове. Така че вашите пешеходни пътеки трябва да бъдат проектирани по такъв начин, че да имат плавни завои и усуквания. Това също би придало на вашата градина оригинален и необичаен вид.

Водата – неразделна част от градината Фън Шуй

Градина с водопад според Фън Шуй

Градина по фън шуй

Градинско декоративно езерце по фън шуй

Градински фонтан

Течащата вода също е важна и неразделна част от градината Фън Шуй, тъй като означава пари и просперитет. Можете да въведете елемента във вашия градински дизайн, като изберете да построите малък градински фонтан или езерце. В Япония езерата със златни и сребърни рибки са много популярни, защото се смята, че рибите символизират ценни монети и могат да донесат късмет в къщата.

Оформяне на енергийни центрове

Цветни лехи в градината Фън Шуй

Дървена тераса с градина по фън шуй

Дървена тераса с градина по фън шуй

Дизайнерски идеи градина Фън Шуй

прекрасна градина по фън шуй

Дизайн на градинска ограда според Фън Шуй

Градина по фън шуй

Озеленяване на градината по Фън Шуй

креативни дизайнерски идеи

Според Фън Шуй положителната жизнена енергия се събира в определени обекти с кръгла форма – например камъни, и след това постепенно се освобождава в околната среда. Такива енергийни центрове са задължителни за всяка градина по Фън Шуй. Кръгла цветна леха, чиито ръбове също са направени от кръгли камъни, е идеална за такава точка. Друг възможен вариант е кутия, изрязана в сферична или спирална форма, тъй като тя също може да абсорбира енергия. За да се чувствате добре в градината, най -важното е да останете верни на собствения си стил – тогава положителната енергия ще потече сама.