Oblikovati

Kombinacija boja u interijeru – 6 tajni koje bi svi trebali znati

Vjerojatno ste primijetili da udobnost i ljepota doma u velikoj mjeri ovise o kombinaciji boja. Možda ste primijetili da prilikom uređenja interijera jednostavno slijeđenje intuicije ne vodi uvijek do željenog rezultata. I to je normalno, jer većina nas nije dizajneri i ne znamo za “tercijarne boje”, Ittenov kotač u boji i druge profesionalne stvari..

I na sreću, ne morate imati diplomu da biste naučili kombinirati boje. Danas ćemo vam reći o osnovama teorije boja koje moraju znati svi koji žele naučiti dobar ukus i uljepšati svoj dom, u formatu pitanja i odgovora..

1. Koliko se boja može koristiti u unutrašnjosti?

Dobitna opcija je kombiniranje samo 3 boje: glavne, dodatne i naglašene (o tome više u sljedećem pitanju). A kako interijer ne bi bio dosadan (to je moguće i jednostavnom shemom), možete ga zakomplicirati pomoću različitih nijansi tri boje, pa zbog zanimljivih tekstura.

dnevni boravak u Hruščovu

interijer dnevne sobe

Ako ste sigurni u svoj ukus i spremni ste napraviti dobar posao s kotačićem u boji (o tome ćemo također govoriti u nastavku), tada možete pokušati kombinirati 5 boja. Više boja u unutrašnjosti može preplaviti prostor i stvoriti vizualni kaos..

  • Međutim, ne postoji strogo pravilo za ovaj rezultat. Tako, na primjer, profesionalni dizajneri mogu sastaviti složene palete od velikog broja nijansi..

2. U kojim omjerima rasporediti boje u unutrašnjosti?

U ovom pitanju možete primijeniti novo Paretovo pravilo – 60:30:10. Prema njegovim riječima, više od polovice prostora treba zauzeti glavna boja (to mogu biti zidovi, pod, strop, tepisi, zavjese, veliki namještaj), 30% površine treba dodijeliti za dodatnu boju i 10% za naglasak.

svijetle ljestvice

  • Budući da glavna boja igra ulogu pozadine, trebala bi biti mirna, jer čiste i svijetle boje u velikim količinama zamaraju vid. Ali! Uvijek postoje kompromisi. Ako stvarno volite grimiznu boju, morate je koristiti, ali u izbijeljenoj nijansi ili sa sivom bazom. Plava se može zamijeniti plavom ili plavom s primjesom sive.
  • Druga boja trebala bi zauzimati polovicu površine – samo 30%. Komplementarna boja, kako naziv govori, trebala bi nadopuniti i podržati glavnu boju. Što bi to trebalo biti? Najlakši način je odabrati nijansu koja se nalazi pokraj nje u krugu boja. Na primjer, ako ste za glavnu boju odabrali zelenu, možete je upariti s plavom ili žutom..
  • Budući da naglašena boja zauzima samo 10% površine, tada bi trebala biti svijetla ili kontrastna, naime suprotna od komplementarne boje u Ittenovom krugu (o njoj dolje).

Važni dodaci:

  • Akromatske boje (bijela, siva i crna) mogu se zanemariti jer su apsolutno neutralne i samo “vežu” sve ostale boje.
  • Univerzalno i najjednostavnije rješenje izgleda ovako: zidovi su dominantne boje, namještaj (uključujući presvlake) je dodatni, unutrašnji predmeti su naglašeni.

3. Kako koristiti kotačić u boji?

Ittenov kotač u boji pomoćnik je svim dizajnerima. Omogućuje vam vizualno zamišljanje koje su boje skladno međusobno kombinirane. Osnovni kotač sastoji se od 12 boja, ali se teoretski može proširiti na beskonačan broj nijansi.

ittenov krug

Kako koristite kotačić u boji? Prilično je jednostavno, samo trebate poznavati sklopove i ne bojati se “igrati” s kotačem. Postoji mnogo shema za kombiniranje boja u krug (pogledajte donju sliku). No postoje tri osnovna algoritma.

shema

Shema 1. Monokromatska kombinacija boja – kada se povezane nijanse kombiniraju iz jednog segmenta kruga.

kuhinja-dnevni boravak

Shema 2. Kontrastna kombinacija boja – prema ovom principu, suprotnosti se kombiniraju. Na primjer, zelena s crvenom.

kontrastna kombinacija

Shema 3. Skladna kombinacija boja – u ovom slučaju odabiru se nijanse susjeda po obodu, na primjer, plava, plava i zelena.

skladna kombinacija

  • U našem članku o tome kako isplanirajte shemu boja kuhinje, možete saznati više savjeta za korištenje tri navedene sheme.
  • Krug možete kupiti u umjetničkoj trgovini ili koristiti mrežne usluge. Na primjer, Paletton ili u aplikacijama za telefon.

4. Potrebno je koristiti samo tople ili samo hladne nijanse?

Interijer može kombinirati hladne i tople boje. Na primjer, takve kombinacije bit će uspješne: bogata topla boja + dvije hladne / svježe nijanse ili čista hladna boja + sunčani topli tonovi.

toplo i hladno

5. Na što se treba usredotočiti pri odabiru sheme boja interijera?

Uvriježeno je mišljenje da shemu boja treba odabrati na temelju karakteristika okolnog područja. Na primjer, ako živite na jugu ili, recimo, u tropima, tada bi unutrašnjost trebala biti ukrašena svijetlim bojama ili hladnim bojama. A ako govorimo o gradskom stanu, na primjer, u središnjoj Rusiji, tada treba dati prednost prigušenim mirnim nijansama.

mirna unutrašnjost

Mnogi dizajneri vjeruju da ne postoje pravila u odabiru unutarnje palete, a možete odabrati bilo koju boju koja se sviđa stanovnicima. Čini nam se da je istina, kao i uvijek, negdje između. Zamislite da se svaki put kad se hladnog zimskog dana vratite kući kroz gradsku džunglu nađete u stanu u plavoj i plavoj boji ili, recimo, u stanu s obiljem jarkih boja. Dugoročno joj najvjerojatnije neće biti ugodno. Međutim, uvijek možete pronaći kompromisno rješenje, na primjer: umjesto svijetlih čistih boja, upotrijebite pobijeljene nijanse ili sa sivim podtonom, ili koristite svijetle boje samo s naglascima.

kuhinja

  • Još jedna jednostavna smjernica pri odabiru sheme boja interijera su boje vašeg ormara. U pravilu nesvjesno biramo odjeću u onim bojama koje su nam ugodne i odgovaraju našem temperamentu, što znači da će biti dobra u atmosferi kod kuće..
  • Treći način definiranja palete, koji uvelike pojednostavljuje stvar: uzmite časopis ili pronađite fotografiju na internetu i odaberite deset interijera koji vam se zaista sviđaju. Tako će vam postati jasno za čime oko poseže i koje nijanse trebaju biti uključene u shemu boja stana. Zatim ćete morati samo ponoviti već pripremljenu otopinu..

6. Koje se boje mogu koristiti u malim sobama?

Bolje je koristiti svijetle i neutralne nijanse jer imaju manju “težinu”, dok se svijetli tonovi vizualno čine težima i jačima.

spavaća soba