Наздраве

Животински и растителен протеин като част от вашата диета!

Групи животински и растителни протеинови продукти, които са важни във вашата диета!

50% от всички живи същества на земята се състоят от протеини. Знаете ли за този факт? Протеините са полимери, които се състоят от аминокиселини. Те са сред най -важните строителни материали в нашето тяло.

Протеините съставляват част от структурите на важни органи като мозъка, сърцето и костите. Те насърчават образуването на различни хормони, мускули и хемоглобин. Протеиновите молекули са важни за всички основни процеси в организма.

Така наречените антитела, чиято структура включва и протеини, ни предпазват от опасни вируси и бактерии.

Структурата на самия протеин е сложен процес, който протича трайно в нашето тяло.

Животински и растителен протеин и неговата роля за възстановяване на баланса в организма

протеинов дефицит на растителен протеин

Ако в организма липсва само една от незаменимите ненаситени аминокиселини, тогава започва т. Нар. Протеинов глад и това води до сериозни последици за здравето. Това е особено вярно за децата, тъй като те са в интензивна фаза на растеж.

Как да разберете, че имате дефицит на протеини??

На първо място, имунната ви система става много по -слаба. Те изпитват обща слабост и са по -предразположени към различни заболявания. Количеството протеин, от което се нуждаете в ежедневието, не е толкова голямо, колкото си мислят някои. Жените се нуждаят от поне 50 грама на ден, а мъжете – 60 грама, но имате нужда от много повече, ако се занимавате активно с упражнения.

Отново е важно да консумирате протеина, който сте усвоили с храната, колкото е възможно по време на активна физическа активност и повече упражнения.

Следователно протеините са важни за вашата диета и здравословното хранене. В тази връзка бихме искали да ви запознаем с четири групи продукти, чиято консумация е от съществено значение в това отношение.

Дискусията за вегетарианска диета или замяна на животински протеин с растителен протеин

животински протеин растителен протеин

Вегетарианците и особено веганите са силно засегнати от дискусията за вида на необходимия протеин. Важно ли е да комбинираме животински и зеленчукови продукти или е достатъчно, ако ни храните с тези от една и съща група?

Дискусията е дълга и последните резултати от изследванията не ни дават ясни отговори. Накратко, в настоящата наука за храненето обикновено се приема, че нито един вид растителен протеин, а също и не от животински продукти като мляко и яйца, не може да замени протеина от месото. В тялото винаги ще липсват някои от незаменимите мастни киселини.

Така че, ако настоявате за вегетарианска диета, трябва да компенсирате тези мастни киселини чрез хранителни добавки.

Също толкова важно е да консумирате достатъчно растителни протеини. Балансът между тях е едно от основните изисквания за здравословна диета. Нека ви разкажем малко повече за това!

Билкови продукти, богати на протеини

вегански протеини здравословна храна

По отношение на смилаемостта и биологичната хранителна стойност, протеините са разделени на четири различни групи. Те са следните:

  • Продукти с висока концентрация, съдържащи протеини

Първата група включва яйца, мляко и всички кисели млечни продукти като кисело мляко. Това са богати на протеини храни, които доставят на тялото ви всички важни аминокиселини. Продуктите от тази група за предпочитане трябва да се консумират ежедневно, а веганите трябва да получат подходящ заместител под формата на хранителни добавки.

Яйцата са много лесни за смилане и затова могат да се консумират по всяко време на деня. Що се отнася до сиренето и кварка, те трябва да се консумират възможно най -пресни.

Тези продукти съдържат много мазнини и концентрацията на протеини е около 70%. Това означава, че имате нужда от малко количество, за да получите достатъчно протеин за деня.

Вашето меню трябва да съдържа и животински протеини

протеинови продукти за здравословно хранене

  • Протеини с колаген, еластин, важни минерали и микроелементи

Това са протеини, които освен всички аминокиселини съдържат още колаген, еластин, важни минерали и микроелементи. Тази втора група включва риба, месо и соя, въпреки че тези продукти не могат да се заменят един друг. Важно е те да присъстват в менюто ви в равни количества или да бъдат заменени със съответните добавки.

Растителни протеини – Консумирайте повече бобови растения

яжте здравословни растителни протеини

  • Растителни протеини

Третата група са растителните протеини. Основният проблем с тях е, че телата ни ги правят по -трудни за обработка. Освен това през повечето време се нуждаете от големи количества и трябва да комбинирате много различни видове, за да получите всички хранителни вещества, намиращи се в месото и животинските продукти.

Положителното при яденето на тези видове протеини е, че ще си спестите много от негативните ефекти от консумацията на месо.

  • желатин

Той също така съдържа някои ценни аминокиселини, които предпазват кожата и косата от UV лъчите и също така поддържат здравето на стомашно -чревната система. Последното е много важно за отслабване.

Общите познания за тези групи продукти, съдържащи протеини, ще ви помогнат при избора на диета, която е подходяща за вас. Това е еднакво вярно независимо дали искате да отслабнете, да наддадете на тегло или просто да подобрите общата си физическа форма.

Представената тук информация обаче не е достатъчна, за да съставите сами здравословна диета. За това определено трябва да се свържете с диетолог!

Важно е да комбинираме животински и растителни продукти?

  здравословна храна растителен протеин

Растителни протеини – соята е много богата на аминокиселини

яжте здравословен растителен протеин

Растителните протеини са по -трудни за преработка в нашето тяло

растителни протеини за здравословно хранене

Трябва да постигнете здравословен баланс на животински и растителни протеини

растителни протеини естествени мазнини

Растителни протеини – Протеините са важни за вашата диета и здравословното хранене

растителен протеин растителен протеин

Яйцата са много лесни за смилане и затова могат да се консумират по всяко време на деня

животински протеин растителен протеин

Изграждането на самия протеин е сложен процес

растителен протеин животински протеин

растителен протеин здравословна храна