Наздраве

Зеленчуци – най -здравословните зеленчуци от морето

Познайте зеленчуците в морето?

Всички знаем, че всички зеленчуци са много здравословни и полезни за нашето физическо благосъстояние. Суперхраните сред зеленчуците са безброй. Но знаете ли, че морето също е богато на зеленчуци? Кои са морските зеленчуци, каква хранителна стойност имат и дали са полезни за здравето ни, ще разберете само ако прочетете нататък …

Морските зеленчуци всъщност представляват различни видове водорасли, като най -популярният зеленчук от морето е нори. Тази водорасло се използва при приготвянето на суши.

Най -здравословните зеленчуци

най -здравословните зеленчуци видове зеленчуци

Зеленчуците от морето са многобройни и техните ползи за здравето са големи. По-точно, това са богати на минерали растения, които са неразделна част от японската кухня от векове. Те са изключително полезни за здравето, защото съдържат мощни антиоксиданти. Тук са изброени само някои от ползите от морските зеленчуци:

 • забавя процеса на стареене
 • помощ в борбата с хроничните заболявания
 • по -ниски нива на холестерол
 • Предотвратяване на клетъчни мутации, причиняващи рак
 • облекчаване на симптомите на менопаузата
 • Алкалност на кръвта
 • противовъзпалителен ефект
 • добър източник на важни минерали
 • детоксикира организма от тежки метали, замърсители на околната среда и канцерогени
 • Контролирайте растежа на патогенни вируси, патогенни бактерии и кандида
 • укрепване на сърцето
 • балансира функцията на щитовидната жлеза
 • Помощ срещу запек

Нори листове за приготвяне на суши

nori зеленчуков списък зеленчукови видове зеленчукови видове

Зеленчуци от морето

Нори: Както вече споменахме, водораслите нори се използват за приготвяне на суши. Обикновено те са зелени или черни. Най -големите производители на нори са Япония, Китай и Корея. Водораслите нори растат доста бързо. Те могат да бъдат събрани още 45 дни след имплантирането. Морският зеленчуков нори е много богат на фибри, витамини С и А, калий, магнезий и йод. Листовете нори са с ниско съдържание на калории и не съдържат мазнини.

Комбу: Тези зеленчуци са идеални за супи, но придават страхотен вкус на всяко друго ястие. Комбу са годни за консумация водорасли, които принадлежат към семейството на кафявите водорасли. Повече от 90% от зеленчуците на комбу се отглеждат в Япония. Те съдържат йод, калий, калций, желязо, магнезий, грипни витамини В, витамин С и фолиева киселина.

Отслабнете с wakame

wakame видове зеленчуци видове зеленчуци списък на зеленчуци

Уакаме: Те са подобни на водораслите комбу. Последните проучвания показват, че уакаме може да помогне при отслабване. Тези зеленчуци също са един от най-добрите зеленчукови източници на омега-3 мастни киселини. Wakame са с високо съдържание на фибри, калций, магнезий и йод.

Ламинари (Kelp):  Ламинариалите са кафяви водорасли, богати на ефективни минерали и витамини. Тези морски зеленчуци са особено полезни за простатата, панкреаса и храносмилателната система. Ламинариите са известни и с оптимизиращата си функция на щитовидната жлеза. Те подобряват метаболизма и мозъчната функция.

Агар-агар като алтернатива на желатина

агар зеленчуци видове зеленчуци видове зеленчуци списък

Агар: Този вид зеленчук е известен още като агар-агар. Тези водорасли са вегетарианска алтернатива на желатина. Те могат да се използват за сладки и солени храни. Те са особено полезни за хора със запек, тъй като водят до леко отделяне.

Други здравословни морски зеленчуци са Arame (Eisenia bicyclis) и Hijiki (Sargassum fusiforme). Спирулина и хлорела също принадлежат към групата на полезните водорасли, но се предлагат под формата на прах или капсули.

Ако решите да включите морските зеленчуци в диетата си, следвайте препоръките на опаковката, защото водораслите като храна са силно концентрирани. Ако имате заболяване на щитовидната жлеза, трябва да потърсите професионален съвет и да разберете кои видове морски зеленчуци са най -подходящи за вас.

Направете здравословна салата с вакаме и агар

 агар вакаме зеленчуци видове зеленчуци

Зеленчуци – сушени водорасли Хиджики

хиджики водорасли зеленчуци зеленчуци

Вкусна супа от комбу

Комбу супа, смесена със зеленчуци

Хлорела водорасло под формата на прах

хлорела здравословен начин на живот зеленчукови видове

Laminariales подобрява метаболизма

водорасли зеленчуци списък зеленчуци видове зеленчуци

Водораслите нори се използват за приготвяне на суши

зеленчуци нори най -здравословните зеленчуци

 Морските зеленчукови сортове са многобройни и техните ползи за здравето са големи

водорасли геноиди видове зеленчуци най -здравословните зеленчуци

Хранете се здравословно с водорасли

комбу зеленчуци най -здравословните зеленчуци

спирулина видове зеленчуци най -здравословните зеленчуци