Наздраве

Време за кисели зеленчуци и защо ферментиралите храни са здравословни!

Има ли нещо общо между кисело зеле, кисели краставички, соев сос и кисело мляко? Да, процесът на ферментация – метод за запазване на храната, който също има много ползи за нашето здраве. Продуктите са консервирани, рафинирани или дори направени за консумация по този начин в продължение на векове. Маринованите зеленчуци са лесни за приготвяне, супер вкусни и дълготрайни. Ферментацията поддържа храната свежа и запазва полезните й свойства. По време на този процес се създават микроорганизми, които убиват вредните бактерии и токсини. Днес искаме да поговорим за ползите от киселите зеленчуци и да ви дадем няколко съвета как да ги приготвите.

Сега е моментът да мариноваме зеленчуци

кисели зеленчуци ферментирала храна здравословна

Мариновани зеленчуци, пълни с витамини и минерали

Маринованите зеленчуци са чудесен източник на витамини В, С и К, чието съдържание обикновено е десет пъти повече, отколкото в сурово състояние. Процесът на ферментация поддържа храната „свежа“ и дори увеличава хранителните й стойности.

По време на процеса на ферментация за сирене z.

Б. естествената захар се превръща в млечна киселина. Това увеличава броя на лактобацилите, което е добра новина за чревната ни флора.

Лек за стомашно -чревни проблеми

ферментирали храни кисели зеленчуци

Естествени пробиотици

Естественото обогатяване на чревната флора чрез консумация на ферментирали храни води до възстановяване на баланса. Това избягва проблеми като подуване на корема, колики и газове. Така че можете да правите без пробиотични таблетки. Бактериите, които се появяват по време на ферментацията, правят ензими, които превръщат големите молекули в храната в малки. Това улеснява тялото ни да ги използва. Прясното мляко например е много по -трудно смилаемо от киселото мляко и сиренето, тъй като част от лактозата вече е преработена.

Направете сами кисели зеленчуци

кисели зеленчуци здравословни ферментирали зеленчуци

Домашно кисели зеленчуци

Знаете ли, че киселите зеленчуци на едро не са толкова здравословни, колкото домашните? Причината за това е, че масовото производство не е изложено на предшестваща лактоферментация. Ето защо е по -добре да приготвите тези вкусни зеленчуци сами. Много е лесно! Всичко, от което се нуждаете, са чисти буркани за зидария, капаци, пресни малки краставици, едра морска сол и вода.

Накиснете мини краставици в подсолена вода

Мариновани кисели зеленчуци

Рецептата за кисели краставици в 500 -милиметровия буркан:

  • 1 литър вода
  • 30 г едра морска сол
  • 10 мини краставици

Първо, разтворете солта във водата. Измийте краставиците, нарежете, ако е необходимо и напълнете буркана за зидария с тях. Добавете подсолената вода и се уверете, че тя напълно покрива краставиците и не е чак до ръба на чашата. Затворете капака.

През следващите няколко дни ще се образува сивкав почвен депозит. Краставиците са готови за консумация след приблизително 15 дни, но можете да ги държите затворени през цялата година.

Можете също да използвате тази рецепта за консервиране на зелен фасул, моркови, домати, тиквички, патладжан, целина и др.

Борба с вирусите чрез ферментирали зеленчуци

зимни салати кисели зеленчуци ферментирала храна

Лек срещу вируси

Млечната киселина укрепва имунитета, като може да спре развитието на вируси в тялото. Високото съдържание на витамин С в консервираните зеленчуци също се бори с вирусите, особено стомашно -чревните инфекции.

Съвети за домашна ферментация

  • Изплакнете старателно бурканите за зидария и винаги използвайте нови капаци.
  • Изгнилите и натрошени зеленчукови петна трябва да бъдат премахнати. Консервиращите буркани не трябва да се отварят по -рано от две седмици.
  • Миризмата на развалено яйце е индикация, че ферментацията е неуспешна.
  • Маринованите зеленчуци в домашни условия не са подходящи за бременни и кърмещи жени, както и за деца под 3 -годишна възраст.

Пригответе сами кисели зеленчуци и се възползвайте не само по отношение на вкуса, но и по отношение на здравето.

Уверете се, че запазването е успешно!

кисели зеленчуци туршия моркови

Киселото зеле е много здравословно и вкусно

Направете сами кисели зеленчуци здраво кисело зеле

Мариновайте чери домати с чесън

кисели зеленчуци кисели домати

Перфектната зимна салата

накиснати зеленчуци мариноване на ферментирали зеленчуци

Сложете любимите си зеленчуци

кисел зелен фасул кисели зеленчуци

кисело цвекло кисели зеленчуци

Поддържайте себе си в най -добра форма с диета с кисело зеле

Направете сами кисело зеле кисели зеленчуци

Използвайте буркани за зидария с добро затваряне

Мариноване на тиквички кисели зеленчуци