Наздраве

Светлинна терапевтична лампа срещу депресия и лошо настроение през зимата

Лампа за светлинна терапия

Когато времето става все по -студено и дните стават по -кратки през зимата, често се чувстваме уморени и отпаднали. Смяната на сезона и липсата на светлина често причиняват лошо настроение, а при някои хора – дори депресия през есента и зимата. Мощно лекарство за това е лампата за светлинна терапия и в тази публикация ще обясним как можете да я използвате за борба с последиците от липсата на светлина. Искате ли да научите повече за светлинната терапия? продължавай да четеш!

Светлинната терапевтична лампа може да помогне срещу зимната депресия, лошото настроение и нарушенията на съня

Лампа за светлинна терапия

Светлинната терапевтична лампа има висока осветеност и помага за облекчаване на симптомите на сезонна депресия, нарушения на съня, струйно забавяне и деменция. Светлината на дневната светлина е много подобна и можете да използвате лампата у дома без никакви проблеми.

Защо е толкова важно да получавате достатъчно светлина дори през студения сезон? Научно е доказано, че хормонът на щастието серотонин се произвежда в тялото само когато нашият организъм получава достатъчно светлина. Дневната светлина обаче влияе не само върху хормоналния ни баланс. Няколко слънчеви часа през есента и зимата причиняват умора и липса на шофиране, тъй като хормонът на съня мелатонин се образува в тялото. Дефицитът на витамин D е възможен и през зимата, което увеличава риска от депресия и ни прави по -податливи на вируси. Лечението със светлинна терапевтична лампа може да помогне тук.

Със светлинната терапия вие просто сте изложени на светлина от изкуствен източник на светлина, който замества естествената дневна светлина. Най -често обаче това е светлинна кутия със светлинен интензитет най -малко 10 000 лукса, което е двадесет пъти повече от нормалната интензивност на вътрешната светлина. За сравнение, това не е повече от 6000 лукса в облачен зимен ден.

Странични ефекти от използването на лампа за дневна светлина

Купете лампа за дневна светлина

По правило светлинната терапия се понася добре, но може да има и някои странични ефекти, за които трябва да бъдете информирани. Те включват например болка в очите и главоболие, раздразнителност, гадене. Ако получите някой от тези нежелани странични ефекти, просто спрете да използвате терапия. Можете също да опитате да намалите продължителността на светлинната терапия, като използвате лампата в различно време на деня, или просто седите по -далеч. Тъй като разстоянието до лампата за светлинна терапия също играе важна роля.

Какви са симптомите на зимната депресия?

Зимна депресия Липса на светлина

Светлинните терапевтични лампи се използват главно за сезонна депресия (SAD). Това е здравословно състояние, което е особено често срещано в северните страни, където слънчевата светлина е много оскъдна през зимните месеци. Симптомите на SAD са:

  • Тъга, която се появява по едно и също време всяка година, най -често през есента и зимата
  • Липса на енергия, чувство на умора и летаргия
  • Копнеж за сладкиши и храни с високо съдържание на въглехидрати
  • повишен апетит, наддаване на тегло
  • Трудности при концентрацията
  • ниско либидо или чувство на тревожност
  • тежки симптоми на ПМС при жените

Използване на лампа за светлинна терапия: как да го направите?

Светлинна терапевтична лампа в лошо настроение

Според Harvard Univercity Medical School лампата може да облекчи симптомите на зимна депресия при 50 до 80 процента от засегнатите. Препоръчително е да използвате лампата за 30-40 минути всеки ден, като държите разстояние от около 20-25 cm. По време на светлинната терапия например можете да четете книга, да слушате музика или да говорите с нещо друго, за да не ви омръзне.

Закупуване на правилното устройство – съвети

Купете накрайници за лампа за светлинна терапия

Тъй като на пазара има много голям избор SAD лампи там ще ви дадем няколко съвета как да изберете правилното устройство. Важно е лампата да е клинично тествана. Достатъчният интензитет на светлината също играе важна роля – в идеалния случай това е 10 000 лукса. Също така е важно дали устройството има UV филтър – UV лъчението е вредно за кожата. И не на последно място, трябва да можете да сведете до минимум отблясъците – това може да стане, като насочите светлината диагонално надолу към очите. По -добре е да изберете по -голяма лампа за дневна светлина, тъй като с по -малките устройства дори малките движения на главата държат очите извън терапевтичния диапазон на лампата.

Съвети за борба със зимната депресия

Правете светлинна терапия всеки ден

Светлинна терапия лампа тъга зима

Приемайте витамин D.

Съвети за излизане с приятели за депресия

Лампа за светлинна терапия купете полезни съвети

Използване на лампа за светлинна терапия: как да го направя?

Светлинна терапия лампа нежелани ефекти

Лампата за дневна светлина използва студения сезон

Използвайте лампата за дневна светлина правилно

Лампите за дневна светлина използват предимства и недостатъци

Използвайте лампата SAD през зимата

Лампа за светлинна терапия от Phillips

Лампите за дневна светлина също помагат при деменция

купете голяма светлинна терапия кампе

Светлинна терапия лампа промени в настроението

Светлинна терапевтична лампа срещу деменция

Инструкции за използване на дневна светлина

Лампата за дневна светлина е силна

Светлинна терапевтична лампа с модерен вид

малка спалня с лампа за светлинна терапия

Дневна лампа за зимна кухня

Получаване на светлинна терапия правилно

Правилна продължителност на светлинната терапия

Симптоми на зимна депресия