Наздраве

Съвети за настинка: 5 храни за настинка

Тялото ни е създадено по такъв начин, че да се адаптира към смяната на сезоните. Затова бихме искали да консумираме по -леки храни от началото на пролетта до края на лятото и да консумираме пълнене на ястия през есента и зимата. С правилната диета обикновено можете да избегнете сезонните настинки и грип. Събрахме няколко студени съвета за вас, а именно 5 плода и зеленчука, които поддържат организма и могат да лекуват настинка.

Съвети за студа: Най -важните плодове и зеленчуци

здравословна храна студени съвети здравословно хранене

  • Ябълки

Ябълките са богат източник на фитонутриенти, включително полифеноли (съединения, които придават на ябълката горчив вкус), флавоноиди и центин. Те съдържат антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства, които укрепват имунната система. Пулпът съдържа разтворими влакна, които също имат имуноусилващо свойство.

Черупката съдържа флоридидин и полифенол, които могат да понижат високата кръвна захар.

Антибиотик от природата

съвети за настинки добра здравословна храна срещу настинки

  • чесън

Чесънът има антибактериални, антивирусни, противогъбични, антипаразитни и противоракови свойства. Проучванията показват, че чесънът може да засили имунната система. По време на Първата световна война чесънът е бил използван като антибиотик. По -късно изследователите откриха – алил, сулфидът, който прави чесъна антибиотик. Това също съдържа алицин, който в големи количества (7 до 28 скилидки чесън на ден) помага при сърдечни проблеми. Той също така има добро влияние върху нивото на холестерола. Пресният чесън е един вид противоотрова при настинки и грип и затова е основна храна за тях.

Стимулира храносмилателната система

Брюкселско зеле здравословни съвети живейте здравословно

  • брюкселско зеле

Чаша варено брюкселско зеле съдържа два пъти повече витамин С, който е необходим за нашата имунна система, като портокал. Освен това е отличен източник на витамин К, който подпомага съсирването на кръвта. Също така богат на антиоксиданти, манган, флавоноиди, както и центин и цемпферол.

От аюрведична гледна точка брюкселското зеле е много здравословно за храносмилателната и имунната ни система. Консумирането на брюкселско зеле през есента и зимата помага за предотвратяване (лош) бактериален растеж, като H. pylori, в храносмилателната система.

Изследванията показват, че освен детоксикиращите си свойства, които помагат в борбата с рака и други заболявания, брюкселското зеле защитава и нашата ДНК.

Богат източник на витамини от група В

съвети за настинка репички живеят здравословен живот

  • репичка

Всеки зеленчук от семейство кръстоцветни (зеле, карфиол, броколи) е богат на серни съединения и особено на глюкозинолати. Добър източник на антиоксиданти, минерали, витамини и фибри, репичката е изключително богата на витамин С, калий и има голяма част от витамините от група В.

В допълнение към високото съдържание на йод (което е достатъчно за оптимална функция на щитовидната жлеза), репичката съдържа и хидроксиканинови киселини. Това са мощни антиоксиданти, които предпазват организма от свободните радикали, които са противовъзпалителни и срещу рак на гърдата.

Стабилизатор на кръвната захар

съвети за настинки сладки картофи здрави без настинка

  • Сладки картофи

Има около 400 сорта сладки картофи в цветовете на дъгата. Това са една от най -важните студени храни. През студения сезон, особено през ноември и декември, тези естествено сладки коренови клубени съдържат антиоксиданти, които имат противовъзпалителни и противоракови функции. Оранжевите сладки картофи са един от най -добрите източници на бета каротин. Проучванията показват, че консумацията на тези продукти ефективно повишава нивата на витамин А в кръвта и укрепва имунната ни система. Сладките картофи също са добри въглехидрати, които помагат за стабилизиране на кръвната захар.

Други здрави и добри бойци срещу студ са цвеклото и тиквата. Изгответе седмично меню, като включите всички тези плодове и зеленчуци и бъдете здрави през зимата. Надяваме се, че нашите студени съвети ще ви бъдат полезни днес!

Чушките ще ви помогнат да останете здрави през зимата

студени съвети здравословна храна яжте здравословно

Морковите също са здравословни като сладките картофи

моркови здравословни студени съвети яжте зеленчуци

Тиквите са здравословни за мозъка, черния дроб и кожата

тиква здравословни съвети здравословно хранене

Цвеклото съдържа много магнезий, желязо и витамин В6

Съвети за здравословно цвекло при студено живейте здравословно

Ябълките съдържат антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства

съвети за здравословни студени плодове и зеленчуци

Пригответе си вкусно и здравословно смути

Пригответе зеленчукови съвети за смутита при настинки