Наздраве

Сода за почистване? Защо и как трябва да се използва?

Това, че содата за хляб може да се използва за почистване, не би трябвало да ви изненада, нали? Вероятно сте чували за един или друг съвет за почистване с този продукт. Можете да го използвате за полиране на повърхности, без да ги повредите или почистване на канали. За оптимален ефект обаче трябва да обърнете внимание на някои особености. Със следните съвети и идеи ще ви покажем как най -добре да използвате сода за хляб за почистване около къщата.

Содата е всестранна в домакинството

Содата за хляб във водата разтваря содата за почистване

Почистете банята със сода за хляб

Знаете ли, че содата за хляб има дезинфекционни свойства? Можете да го използвате за почистване на тоалетната например. Той не само ще изглежда много по -бял и по -чист, но и ще изглежда много по -хигиеничен. Дори не е нужно да използвате други средства за това. Разпръснете сода за хляб по тоалетната чиния и я оставете да действа 10-15 минути.

След това трябва да изплакнете внимателно. Можете да го използвате и за почистване на останалата част от банята. За да направите това, трябва просто да го разнесете по всички повърхности. Всички материали, с изключение на дърво, могат да се почистват със сода за хляб. Това обаче рядко се използва в банята. Оставете да подейства няколко минути, след което можете да измиете и подсушите с подходящи кърпи.

Много козметични продукти могат да се дезинфекцират със сода за хляб

Сода за почистване - дезинфекцирайте козметични продукти

Чисти канали

Освен сода за хляб, се нуждаете и от винен оцет за каналите. Обикновено е достатъчно да се излее половината от опаковката сода и бутилката с оцет. След това трябва да добавите около 2 литра гореща вода. Изчакайте половин час и изсипете още 2 литра от него.

Възможностите за използване на сода бикарбонат за почистване в домакинството са доста многобройни

Сода за почистване - просто почистване

Сода за хляб за почистване на кухненски прибори

Можете да използвате содата за хляб за почистване на много кухненски уреди. Може да се използва за почистване както на кухненския шкаф, така и на голямо разнообразие от котлони. Разстелете содата за хляб с помощта на влажна мека гъба. След няколко минути внимателно го извадете. Използвайте отново същата мека гъба. Изсушете се! Между другото, не само ще почистите повърхностите с него, но и ще премахнете бактериите и миризмите.

Содата може да се използва за неутрализиране на неприятните миризми

Прекрасна идея за почистване на сода за почистване

Почистете керамични чайници и буркани от Tupperware

Почистването на керамични чайници е деликатно нещо. Човек би искал да ги дезинфекцира перфектно, без да повреди повърхността. Петна от храна остават върху бурканите от Tupperware. И така, какво можете да направите по въпроса? Мулти-талантливата сода за хляб идва на помощ и в този случай. Напълнете бурканите Tupperware с гореща вода и добавете 1 чаена лъжичка сода за хляб на 250 ml вода. Оставете включени и изплакнете. В някои случаи може да се наложи да избършете отново внимателно с гъба.

Можете да използвате сода за хляб за почистване на различни санитарни помещения 

Сода за почистване - убива бактериите

Почистване на храни

По време на пандемията от корона темата за почистването на храни, особено плодове и зеленчуци, стана голям проблем. За тези продукти дори са продадени специални почистващи препарати. Между другото, скъпо предложение. Това често не е необходимо, защото можете да постигнете същия ефект със сода за почистване. Най -добре е да разтворите три лъжици в половин литър от него. Продуктите, които ще се почистват, трябва да се оставят вътре за няколко минути или просто да се изплакнат с тази вода. Храната вече е дезинфекцирана и безопасна.

Отстранете петна от различни тъкани безопасно и ефективно

Сода за почистване - страхотни идеи

Дезинфекцирайте козметични продукти

От гъби за лице до четки за зъби – всичко това може да се дезинфекцира със сода за хляб. Както вече споменахме, две лъжици сода бикарбонат са достатъчни за 500 мл вода, за да се постигне желания ефект. В този случай препоръчваме да използвате топла вода. Например, оставете четката за зъби в продължение на 15 минути и изплакнете внимателно.

Можете да го използвате за почистване и дезинфекция на килими

Прекрасни идеи с четки от сода за почистване

Правилната доза

По принцип едва ли можем да сбъркаме със содата за хляб. Но той има мощен ефект и не е нужно да го губите. Основното правило е – една лъжица на чаша вода или 2 чаени лъжички на половин литър. Ако обаче искате да сте в безопасност, можете да увеличите дозата малко.

Дезинфекцирайте и вашия матрак с помощта на сода за хляб

Почистване на матрака Сода за почистване

за премахване на петна

Содата за хляб за почистване може да се използва и за премахване на петна. Това може да се използва дори за много фини тъкани, а също и за тапицерия. Навлажнете малко оцветеното място и го покрийте със сода за хляб. С по -здрав текстил бихте могли да разтриете зоната малко с гъба или четка с меки четина. След това просто трябва да изплакнете след известно време.

Искате ли да премахнете остатъците от мазнините с домашни средства? Това е безопасно със сода за хляб

Сода за почистване на фурната

Премахнете неприятните миризми

Имате ли животни у дома или има твърде много неприятни миризми около повърхността? Ако почиствате тези зони със сода за хляб, ще неутрализирате тези миризми. Ако те са твърде силни, може да се наложи да повторите почистването няколко поредни дни.

Специален съвет: Добавете 2TL, пълни със сода за хляб в кутията за отпадъци, така че слуховете за това да не се разпространяват из стаята.

За още по -добър ефект можете да комбинирате сода за хляб с лимон или винен оцет!

Сода за почистване също лимон

Ползи за здравето от содата за хляб

Содата се характеризира със своите алкални свойства. Той премахва много вредни бактерии за нашето тяло. Използването на сода за хляб е един от щадящите методи за дезинфекция. Всъщност, содата бикарбонат дори може да се използва като естествен лек в много случаи. Медът с малко сода бикарбонат може да облекчи болките в гърлото и в някои случаи стомашните болки. Ако разтворите 1/4 чаена лъжичка в чаша вода, можете да я използвате като вода за уста.

Прочетете как да използвате сода за хляб за почистване на килими и матраци на нашия уебсайт!

Накратко, содата бикарбонат може да бъде само полезна и трябва да използвате това средство за почистване на домакинството по спокоен начин. С него ще почистите перфектно, а също така децата и домашните любимци са извън опасност.