Napa i plinski bojler

Koje veličine bi trebala biti napa za kuhinju?

Jedan od kriterija za odabir nape za kuhinju je njegova veličina. Oni su različiti, ali budući da su standardizirani, neće biti teško odabrati pravi model, pogotovo ako imate pomoć nadležnog prodajnog savjetnika. Pa ipak, bolje je znati neka pravila i nijanse prije kupnje..

Asortiman kuhinjskih napa

Širina kupole = širina ploče?

Širina je prvo na što treba obratiti pozornost pri odabiru veličine nape, jer upravo to značajno utječe na učinkovitost prikupljanja čestica masti, mirisa i para. Koje bi dimenzije napa trebala biti iznad peći kako bi i pri radu u slabom načinu rada, što znači uz manju potrošnju energije, trošenje i buku, bila i dalje učinkovita??

  • Usredotočite se na pravilo: napa bi trebala biti jednaka peći, a idealno šira. Ako je širina nape manja od širine ploče za kuhanje, ili se ne nalazi iznad peći, već je malo pomaknuta, tada će se kvaliteta pročišćavanja zraka osjetno smanjiti;
  • Ako još niste odabrali štednjak, morate se usredotočiti na udaljenost između zidnih ormara ili dimenzije zidnog modula u koji će se ugraditi napa. Ako prostor dopušta, tada odaberite nape 60, 80 ili 90 cm.

Dimenzije nape i ploče

Kuhinjske nape dostupne su u sljedećim veličinama: 30 cm, 45 cm, 50 cm, 60 cm, 80 cm, 90 cm, 100 cm i 120 cm širine. Logično je da je raspon veličina štednjaka ili ugrađene ploče za kuhanje otprilike isti. Najčešće širine kupole su 60 i 90 cm, jer su u ovoj veličini najprikladnije za standardnu ​​ploču za kuhanje s četiri plamenika. No, sveukupne nape s kišobranom od 100 i 120 cm morat će se potražiti, budući da je potražnja za njima mala, jer to vjerojatno nisu kuhinjski, već profesionalni modeli.

Nagibni tip pod kutom od 45

Morate se usredotočiti na veličinu radne ispušne površine, a ne na veličinu nape. Često se događa da je sama kupola široka, ali je radna ispušna površina mala. Primjer takve nape s desne strane.

Ugrađeni model, u ovom slučaju, bit će praktičniji zbog izvlačnog elementa, koji povećava zahvatnu površinu.

Ugrađena napa sa filterom na izvlačenje

A na sljedećim fotografijama možete vidjeti koje je veličine ugrađena napa, s lijeve strane – model širine 30 cm.

Dimenzije ugrađene nape

Kupola i ugrađena dubina

Kupola

Dubina nape je jednako važna kao i njezina širina, jer kao što je već napomenuto, što je veća površina radne usisne površine, to je čišćenje kuhinjskog zraka učinkovitije. Standardni parametri dubine odgovaraju tipičnim širinama, to su: 30, 45, 50, 60, 80, 90, 100, 120 cm. Dubina ispušne radne površine mora biti jednaka ili veća od dubine peći ili ugrađene u ploči za kuhanje. Kupola, s druge strane, može biti veća od dubine zglobnih modula, ali ne više od dubine ploče stola..

No, dubina nape za ugradnju je podesiva, ali njezino tijelo, naravno, mora odgovarati dubini zidnih ormara u kuhinji, kao što je prikazano na donjoj fotografiji.

Dubina ugrađene nape odgovara dimenzijama zidnih ormara

Kolika bi trebala biti visina?

Nape za kuhinju različite su visine. Maksimalna visina modela kupole je 125 cm.

Donja fotografija prikazuje primjere uređaja različite visine (pomaknite se desno).

  • Napa na velikoj nadmorskoj visini
  • Napa standardne visine
  • Nape različitih visina

Na kojoj visini objesiti napa

Visina aparata mora se odabrati ovisno o ukupnoj visini prostorije i visini kuhinjskog seta. Sigurnosni propisi reguliraju minimalnu udaljenost između ispušne površine i peći. U pravilu je ta vrijednost jednaka 65-75 cm. Smanjenje ove vrijednosti ispunjeno je paljenjem i oštećenjem opreme zbog stalnih visokih temperatura. Ugrađena ili kupolasta napa trebala bi se nalaziti na udaljenosti većoj od 65 cm od električnih štednjaka, a za plinske peći ta vrijednost je 75 cm.

Značajke instalacije

Na izbor mjesta ugradnje izravno utječu značajke dizajna modela koji vam se sviđa. Zidne ili stropne konstrukcije nisu skrivene ormarima i instalirane su točno iznad ploče, dok se za kanal često koriste posebne maskirajuće kutije. No, model za ugradnju zahtijevat će izradu odgovarajućeg namještaja..

Imajte na umu da će vam za ugradnju nape trebati cijevi, utičnica i električni kabel, kutije, pribor za montažu i zatvarači. Zračni kanal je također neophodan – to mogu biti valovite cijevi ili čahura s glatkim stijenkama.

Koja je ispušna cijev bolja

Valovite cijevi razlikuju se po tome što se mogu savijati pod bilo kojim kutom.

Imajte na umu da su zavoji kanala ispod 90 stupnjeva neprihvatljivi..

Ne zaboravite da postoje posebne kutije koje vam omogućuju skrivanje kanala, integriranje komunikacija u bilo koji dizajn kuhinje.

Promjer kanala izravno ovisi o tome kako je izlaz napravljen u kući, a duljina cijevi određuje se ovisno o udaljenosti uređaja, od otvora u zidu ili od ventilacijskog okna.

Ako govorimo o instaliranju ugrađene nape, tada se sve mora učiniti u skladu s uputama za instalaciju. Glavni kriteriji za ugradnju uređaja za ugradnju su:

  1. Izvlačna ploča uređaja uvijek je vidljiva;
  2. Izlaz je uvijek spojen na ventilacijsko okno.

Ako ne postoji mogućnost takvog spajanja ili je nemoguće položiti ispušne cijevi za zrak, tada se može ugraditi model recirkulacije – među njima postoje i mogućnosti dizajnirane za ugradnju.