Изкуства

Забележителности на Флоренция – спираща дъха обиколка на ренесансовия град

Родното място на Възраждането

Столицата на Тоскана привлича повече от осем хиляди посетители всяка година и омагьосва пътешествениците с внушителните си сгради, катедрали, дворци, огромни галерии, колосални паметници … Флоренция преживява своя разцвет в областта на изкуството, културата и международната търговия в Куатроченто ( 15 век). Век) под управлението на семейство Медичи. Неокласическият архитектурен стил се появява в родното място на Възраждането, банкирането се развива бързо през вековете, флорентинските банкери финансират много от португалските и испанските експедиции в епохата на големите географски открития. Opera е родена във Флоренция! Леонардо да Винчи, Америго Веспучи, Данте Алигиери, Джовани Бокачо и много други гении се разхождаха по улиците на Флоренция, търсейки вдъхновение за бъдещите си творения и шедьоври. Очарователно или …?! След това се опаковайте и открийте мистериозния град Флоренция!

Санта Мария дел Фиоре / Il Duomo

разглеждане на забележителности във Флоренция Санта Мария дел Фиоре

Дуомото на Флоренция е третата и последна катедрала в града, построена за поклонение на Санта Мария дел Фиоре – светецът е чисто въплъщение и алегория на символа на града, а именно лилията. Арнолфо ди Камбио създава третата по големина катедрала в света (първа и втора в списъка са взети от базиликата Свети Петър във Ватикана в Рим и катедралата Св..

Павел в Лондон). Архитектът работи върху своя шедьовър от 1296 до 1302 г., а през 1586 г. по поръчка на Франческо де Медичи е направена нова фасада – тук се преплитат множество различни архитектурни стилове, които все още дават доказателства за това колко бързо се променят вкусовете и тенденциите за дълго време периодът от време се е променил от началото на строителните работи до приключването им. През 1418 г. гражданите най -накрая забелязаха, че куполът на катедралата „липсва“ и проведоха конкурс за най -добър дизайн и най -ефективното му изпълнение – победителят Филипо Брунелески измисли уникална концепция, изграждането на купола се проточи над 15 години. Веднъж във Флоренция, определено трябва да посетите камбанарията на Джото, баптистерията на Сан Джовани и криптата на Санта Репарата.

 Забележителности на Флоренция – Galleria degli Uffizi

разглеждане на забележителности във Флоренция galleria degli uffizi

През 1559 г. Козимо де Медичи започва да реализира дългоочакваната си мечта да настани всички важни административни власти на града в една сграда – Козимо възлага на Джорджо Вазари да създаде структура за целия административен апарат (Ufficio означава офис на италиански) . Потомъкът на Козимо, Франческо I де` Медичи, е преустроил сградата в галерия и я е отворил за широката публика – тук е изложено съкровището на изкуството на цялото семейство Медичи, което се е събирало в продължение на много години. Днес галерията съхранява хиляди шедьоври на най -големите художници в историята, включително Джото, Ботичели, Леонардо, Рафаел, Джорджоне, Тициан, Караваджо и др.. Галерия Уфици е един от най -известните и най -старите музеи на изкуството в света, произведенията на изкуството се радват на толкова висок интерес, че понякога се налага да чакате с часове или дори дни на входа.

Забележителности във Флоренция – Палацо Векио

забележителности на Флоренция, налагащи сгради

Бившата резиденция на Медичите Палацо Векио (старият дворец) е помещавал кметството на Флоренция от 1872 г. Първоначално дворецът се е наричал Палацо дела Синьория (Синьория се е наричал правителството на републиката) и е бил седалище на градския парламент и символ на политическа власт. Най -известната и великолепна зала е Залата на петстотинте, построена през 1494 г., където Съветът на републиката с неговите 500 членове провежда своите заседания и взема най -важните решения. Залата е дълга 54 метра, широка 23 метра и висока 10 метра, огромните картини и внушителни скулптури тук ви предлагат пътуване във времето и ви опияняват едновременно!

Уникален мост – Понте Векио

мост Понте Векио Флоренция

През 15 -ти век всички магазини на Ponte Vecchio бяха разпродадени на частни лица, които през следващите два века имаха множество допълнителни тераси, подове и стаи, построени директно над водата. Вместо месарите и магазините за риба, които първоначално са съществували тук, в наши дни могат да се намерят само магазини за бижута, ателиета за изкуства и магазини за сувенири. Има общо шест моста над река Арно, но Понте Векио е единственият, по който преминаването е напълно забранено.

Забележителности във Флоренция – Palazzo Pitti и Il Giardino di Boboli

дворец известни места Флоренция

Дворецът Пити е най -големият замък във Флоренция – в края на 15 -ти век банкерът Лука Пити е построил двореца, за да надмине резиденцията на управляващата фамилия Медичи по отношение на размерите и славата. Малко след това семейство Пити фалира и продаде замъка на съпругата на Козимо I – Елеонора. Само година по -късно Медичите се преместват в Палацо Векио, но по искане на Козимо архитектът Джорджо Вазари създава скрит, таен тунел, който все още служи като връзка между Galleria degli Uffizi, Palazzo Vecchio и Palazzo Pitti.

Градината Боболи с красивите си скулптури

Боболи градина интересни места

Грандиозната градина Боболи предлага на посетителите уникално преживяване – амфитеатърът, скулптурите, които оживяват различни римски митове и легенди, великолепните фонтани и многобройни произведения на изкуството ще ви спрат дъха! Много историци твърдят, че Данте се е срещнал с Беатрис за втори и последен път в живота си точно в тази градина!

Безброй ежедневни дейности се превръщат в незабравимо преживяване във Флоренция – пийте кафе или просто се разходете в тази приказна атмосфера и voilà – изведнъж може да успеете да развиете свой собствен гений! Не, не мечтаете, вие сте на реално място в реалния живот!

Качвайте се на път сега! Най -голямото съкровище на изкуството в света ви очаква във Флоренция!

Забележителности на Флоренция – приказна атмосфера

Флоренция интересни известни места история ренесанс

Величественият купол на Брунелески

Флоренция забележителности brunelleschi купол

Забележителности на Флоренция – камбанарията на Джото

Флоренция забележителности кула Джото

Galleria degli Uffizi пази най -голямото ни художествено наследство

забележителности на Флоренция

Забележителности на Флоренция – Залата на петстотинте в Палацо Векио

интересни места за разглеждане на двореца във Флоренция

В наши дни можете да намерите многобройни магазини за бижута на Ponte Vecchio

ponte vecchio флоренция туристически магазин

Забележителности във Флоренция – достатъчно романтични или …?

Градина за разглеждане на забележителности във Флоренция