Hus & have

6 typer skygge planter til en smuk have

I hver have er der visse områder, der forbliver i skyggen. Imidlertid kan ikke alle plantearter godt tåle manglen på sollys. Hvis du også vil plante din haves skyggefulde hjørner, bør du vælge arter, der kan trives optimalt under sådanne forhold. Det er de såkaldte skyggeplanter. I denne artikel får du nyttig information om 6 almindelige typer skyggeelskende planter samt praktiske tips til, hvordan du kan få øje på dem.

Plant de skraverede områder i haven

Skygge planter havedesign

Skygge planter

Skygge planter

skygge-elskende planter

Skygge planter havedesign

forvandle haven til en grøn oase

skygge-elskende plantearter

Det kan ikke siges, at der er visse plantetyper, der elsker skygge – hver plante har brug for lys for at vokse. Skygge -planter kan kun klare den lavere intensitet af solstråling bedre uden at dø af. Uden særlig botanisk viden kan man genkende skygge-elskende planter ved at observere deres blade. Planterne med lysegrønne og mindre blade har normalt brug for intens og direkte sollys, mens arten med mørkegrønne og større blade klarer sig godt i de skraverede områder.

Gør haven til en grøn oase

Skygge planter kreativt havedesign

Skygge planter

skygge-elskende plantearter

Ginkgo biloba skygge planter

Skygge planter ideer til havedesign

skygge-elskende plantearter havedesign

interessante skygge-elskende plantearter

plant de skraverede områder i haven

Have design skygge-elskende plantearter

De skyggefulde områder i haven betragtes normalt som vanskelige at plante og vedligeholde. Men det er ikke tilfældet, hvis du har valgt de rigtige plantetyper. Skygge planter kan gøre din have til en rolig grøn oase. De fleste medlemmer af denne gruppe er ikke kun kendetegnet ved deres imponerende store blade, men også ved at de er særligt lette at passe og elsker det fugtige miljø.

Have med skygge planter – Hostas (Hosta)

Hostas skygger planter

skygge-elskende plantearter hostas

Hostaer har hvide blomster

Skygge planter hostas

Skygge planter hostas

Skygge planter

skygge-elskende plantearter hostas

Funkien sten dekoration

Hostaerne, også kendt som hostas, er bare perfekte til de skyggefulde områder i haven. Denne plante er særlig let at passe og kan klare sig godt i det mørkeste hjørne. Hostaerne blomstrer i hvidt eller gult, og deres store speltgrønne blade med hvide kanter ser særligt elegante ud. Planten behøver ikke andet end almindelig vanding.

Opret skyggen i haven med bregner

Skygge planter lady fern

skygge-elskende plantearter bregne

Skygge planter kreativt design af haven

Skygge planter bregner

skygge-elskende plantearter

skygge-elskende plantearter af store bregner

Skygge planter

En typisk repræsentant for de skyggeelskende planter er bregnen. Denne plante er kendetegnet ved sine bløde blade med en delikat struktur. Den bedste måde at forbedre bregnernes skønhed på er at plante dem i større grupper under et højt træ. Bragen, damebregnen og den almindelige ormbregne er særlig udbredt. Denne plante i sine mange sorter er slet ikke krævende, men om sommeren kan den dø uden vand, så vand bregnen regelmæssigt.

Bergenia (Bergenia)

skygge-elskende planter

Bergenia med sarte lyserøde blomster

Bergenia skygge-elskende planter

Bergenia er en af ​​de fantastiske planter, der trives ikke kun i skyggen, men også i solen. Derudover er denne plante særlig krævende, og med sine interessante blade, der bliver rødlige om efteråret, vil den glæde enhver gartner. Bergenia blomstrer om foråret, og dens sarte lyserøde blomster ser særligt smukke ud.

Periwinkle (Vinca)

Vinca skygge planter

Stedsegrøn

Skygge planter Vinca

Vinca skygge planter

skygge-elskende plantearter

En anden skygge-elskende plante, der ser særlig smuk ud, er Imergrün, også kendt som Vinca. Som navnet antyder, mister planten ikke sine grønne blade selv om vinteren. Den stedsegrønne er ideel til bunddække, for nogle gange kan selv græsplænen ikke trives i de skyggefulde områder i haven. Denne plante er også imponerende med sine sarte lilla blomster, der kan ses i april og maj.

Pragtfulde spurve (astilbe)

Fantastisk spar

Storslåede blomster

Flotte lyserøde blomster

skygge-elskende planter

Skygge planter pragtfulde spurve

De pragtfulde spurve, også kendt som astilbe, er perfekte til en have med skygge planter. I naturen kan denne plante findes under de store træer, så du kan vælge et sådant sted i din have til de pragtfulde spurve. Planten er let at passe, og dens sarte lyserøde eller røde blomster, hvis form minder om sukkerspind, ser særligt originale ud. For at understrege deres skønhed skal du kombinere de pragtfulde spurve med andre skygge-elskende arter, såsom iris, bregner, hostaer eller bergenier.

Japansk slangeskæg (Ophiopogon japonicus)

Skygge planter

skygge-elskende plantearter

kreative havedesign skyggeplanter

Japansk slangeskæg er også ideelt som bunddække til de skyggefulde områder i haven. Denne plante blomstrer ikke, men ser særligt elegant ud med sine lange og bløde mørkegrønne blade. Det er også virkelig let at passe, kræver ikke klipning og kan også klare tørken godt.