Have & planter

Efterårstid er ventilationstid: tips og tricks til en løs seng

Efteråret er traditionelt den tid, hvor haven skal klargøres til næste forår. Linjepinden for mange hobbygartnere: Krummen i bedet, som ofte er hård som beton efter måneders plantning.

Hvad en hobbygartner er med krop og sjæl, har ikke en sæson uden arbejde.

Kalenderen viser selvfølgelig kun september – vi er stadig langt fra de første nattefrost og i en god hobbyhave er der nu lange rækker med porre, vinterendiver og andre lækkerier. Men: Såtidspunktet er bestemt forbi. I løbet af sommeren sørgede sengen for, at meget i den kunne blive stor og appetitlig. Jorden har dog givet meget for dette – og har brug for pleje. De vigtigste redskaber til dette er jordbearbejdningsudstyr. Den følgende artikel forklarer, hvilke der er bedst.

Hvorfor gulvpleje?

Forestil dig muldjord i sengen som en svamp, der er fuld af mineraler og næringsstoffer. Hver plante generelt kræver tre typer næringsstoffer:

 • Kernæringsstoffer som vand eller nitrogen
 • Vigtigste næringsstoffer som magnesium og svovl
 • Spor næringsstoffer som jern eller zink

Det vanskelige ved det: Hver grøntsag udtrækker forskellige mængder næringsstoffer fra jorden: hvor den ene plante kan have brug for meget svovl, men lidt fosfor, udtrækker den anden den sidste fra jorden i store mængder. Det betyder: bedet har et andet næringsindhold om efteråret afhængigt af rækken af ​​planter. At bringe dette tilbage til et niveau er den første grund til gulvvedligeholdelse.

Den anden er også skabt af vegetationen: hver regndråbe, hver slurk fra en slange eller vandkande silter det øvre jordlag op og sikrer dermed komprimering. Selvom dette kan sænkes ved regelmæssig løsning med en kultivator, er jorden stadig ret lufttæt i slutningen af ​​havearbejdsåret.

For at modvirke dette er der fire værktøjer, der vil blive sammenlignet i de følgende kapitler: spade, so tand og krafthakker.

 

1. Grav op med en spade

Jordbearbejdning i Grøntsagshaven

At grave haven op er den form for løsnet jord, der absolut anbefales af ældre hobbygartnere. Proceduren er ganske enkel: en spade er gennemboret til bladets øverste kant, krummen løftes op og vendes.

Det er imidlertid vigtigt, at dette arbejde absolut bliver udført inden vinteren. Fordi grave kun er det halve arbejde: regnvand skal trænge ind i de udsatte, grove klumper. Når det fryser, udvider isen sig og brister bogstaveligt talt stykkerne. Dette sikrer løs og godt ventileret jord om foråret. At grave haven op er den form for jordløsning, der absolut anbefales af ældre hobbygartnere. Proceduren er ganske enkel: en spade er gennemboret til bladets øverste kant, krummen løftes op og vendes.

Så effektiv som den er, har denne tilgang imidlertid flere ulemper:

 • Det er forholdsvis langsomt
 • Det er ret anstrengende fysisk
 • Det vender jordbalancen (mere om dette nedenfor)
 • Frost er afgørende for gode resultater

For at forstå: du er nødt til at forestille dig jord som et etagers habitat for alle slags levende væsener. Selv på de 30 centimeter, der vendes, når man graver, lever utallige livsformer pr. Kvadratmeter (se grafik). Når man graver op deres boligareal vendes på hovedet – Organismer, der sætter sig dybere, er nu på overfladen og omvendt. Dette kan sikre, at sengen er meget mindre produktiv i det kommende år.

2. Løsn op med gravegaflen

Kartoffelhøst, nye kartofler

Netop fordi det bliver mere og mere almindeligt, at spaden ikke er det bedste redskab til at løsne jorden, bevæger andre apparater sig i fokus. En af dem: gravgaflen – i princippet en pitchfork med stabiliteten af ​​en spade. Men med en afgørende fordel: hvor spaden drives ned i jorden som en kniv, er gravegaflen meget blidere.

Fremgangsmåden svarer til at grave – dvs. fra den ene seng til den anden, altid forfra og bagpå – med en forskel: gravegaflen er kun gennemboret, løftes kort tilbage og stykket krummer hævet på denne måde tabes igen uden at blive vendt. Netop fordi det bliver mere og mere almindeligt, at spaden ikke er det bedste værktøj til at løsne jord, bevæger andre apparater sig i fokus. En af dem: gravgaflen – i princippet en pitchfork med stabiliteten af ​​en spade. Men med en afgørende fordel: hvor spaden drives ned i jorden som en kniv, er gravegaflen meget blidere.

Også dette løsner jorden og tillader luft at nå de nedre jordlag, men uden at forstyrre jordens mikrokosmos – og oven i købet er den langt mindre anstrengende og meget hurtigere.

3. Udluft med so -tanden

Soetanden er måske et af de ældste jordbearbejdningsværktøjer, man kender – og samtidig ligner den som håndværktøj sin storebror, der hænger bag traktorer på store marker. I princippet består soetanden kun af et langt håndtag og en enkelt flok fastgjort til den. Dette har flere fordele, men også ulemper.

En stor fordel: Sammenlignet med alle de andre værktøjer i denne artikel bør en svinetand med priser mellem ti og 30 euro for stykker af høj kvalitet være i den nedre ende. Derudover er selve arbejdet relativt enkelt: so -tanden trækkes ganske enkelt gennem bedet i rækker med en afstand på omkring ti centimeter – derefter igen på tværs, indtil jorden er krydset hans storebror, der hænger bag traktorer på store marker. I princippet består soetanden kun af et langt håndtag og en enkelt flok fastgjort til den. Dette har flere fordele, men også ulemper.

Dette muliggør meget effektiv, skånsom og alligevel dyb løsning – NABU kalder det også “Organisk jordopløser ved høj kvalitet“. Og med lette jordarter er soetanden alene tilstrækkelig. I tilfælde af tungere jord er det imidlertid tilrådeligt at bruge det som et andet trin i kombination med gravegaflen.

Dog: Fordi so tænder kun har én flok, kan arbejdet med store senge tage flere timer – hvis der er rødder og lignende forhindringer under overfladen, bliver det hele virkelig udmattende.

Kombinationen af ​​gravegaffel og so tand har dog en anden afgørende fordel: Den behøver ikke nødvendigvis at blive brugt om efteråret, fordi frosten ikke er vigtig her som hjælper, hvorfor arbejdet også kan udføres i begyndelsen af havearbejdsåret.

 

4. Fuld kraft med kultivatoren

De fleste normale hobbygartnere med senge på op til 50 kvadratmeter burde let kunne behandle enhver jordform ved hjælp af de hidtil nævnte metoder. Det skal dog nævnes, at der er undtagelser:

 • Ekstremt lerret og derfor tung jord, der næsten ikke kan ventileres manuelt
 • Senge langt ud over de tocifrede kvadratmeter, som er umulige at arbejde med i hånden inden for et døgn
 • Urtebed, der ikke har været bearbejdet i flere år

I alle disse tilfælde har hobby -gartneren brug for mere styrke, end hans krop kan bringe i jorden med manuelle værktøjer – og det er her, hvor krafthakken kommer i spil: en motoriseret en,roterende kniv række. Dette arbejde er ikke særlig skånsomt for jorden, men i ovennævnte tilfælde er det ofte af underordnet betydning, for når det først er blevet malet ordentligt, er Sauzahn og Co. tilstrækkelige i de følgende år.

Da en styrestang er den langt dyreste enhed på denne liste, er der dybest set to tilgange:

 1. Nykøb hos en forhandler
 2. Brugt køb (mest privat)

At købe en ny har naturligvis en afgørende fordel: Du får en helt ny enhed uden tegn på slid og det passer dig alle købers rettigheder vedrørende garanti og garanti tilgængelig – hvis du virkelig planlægger på lang sigt og vil bruge enheden i mange år, er det bedre at rådgive dig til det.

Dog: Gode enheder koster hurtigt mellemstore til høje trecifrede beløb-selvom der også er fræsere til 150 euro, har disse ofte alvorlige fejl eller har praktisk talt ikke-eksisterende forsyning af reservedele.

Roterende hakke, jordbearbejdning med styrestang

Alternativet er et kig på det lokale annoncepapir eller en af ​​de utallige brugte portaler på Internettet. Der er praktisk talt altid nogen her, der opgiver sin hobby, reducerer eller ønsker at slippe af med sin styrestang af en anden grund. Dette gør det muligt at få enheder af meget høj kvalitet til forholdsvis lave priser. Men: For ikke at falde for en slidt hakke, har du brug for stor erfaring i dette segment – en, der kender emnet, bør være der, når du køber.

Men så er den motoriserede fræsemaskine alternativet, når det kommer til at bearbejde store områder hurtigt. Et tip: Selvfølgelig er enhederne tunge. Dette er dog deres fordel: Jo større vægt knivene har, jo bedre graver de sig gennem jorden – derfor kan de meget lette, elektriske jordfræsere kun bruges til meget løse jordarter – forbrændingsmotoren er det bedre alternativ til alle andre jordtyper Alternativet er et kig på det lokale annoncepapir eller en af ​​de utallige brugte portaler på Internettet. Der er praktisk talt altid nogen her, der opgiver sin hobby, reducerer eller ønsker at slippe af med sin styrestang af en anden grund. Dette gør det muligt at få enheder af meget høj kvalitet til forholdsvis lave priser. Men: For ikke at falde for en slidt hakke, har du brug for stor erfaring i dette segment – en, der kender emnet, bør være der, når du køber.

Efter at have løsnet sig

Men bare fordi jorden nu er ventileret efter brug af spader, gravegafler og lignende, betyder det ikke, at den allerede er blevet plejet. For nu skal det i hvert fald et tyndt lag kompostjord påføres og kan let bringes ind med en rive eller rive. Og så kan gartnere også bruge de indsamlede efterårsblade til en anden brug: spredt tyndt over hele bedet forhindrer bladene, at for meget kulde kommer i jorden. Regnorme og lignende kan gøre deres arbejde lidt længere og dermed gøre deres til, at en perfekt løsnet, næringsrig seng venter på genplantning i foråret.

Konklusion

Når den sidste grøntsag er identificeret, må den ambitiøse hobbygartner på ingen måde sætte fødderne op, men må give tilbage til jorden, hvad han har givet. Målet bør altid være at arbejde med de levende væsener i krummen i stedet for imod dem. Hvis du vil have maksimal kompatibilitet, bør du derfor begrænse dig til at grave gafler og så tænder – alle andre kan derimod helt sikkert drage fordel af en rorkult. Spaden bruges dog bedre til andre opgaver – i de fleste tilfælde gør den mere skade end gavn.

Billedkilder:

1) fotolia.com© Dar1930

2)fotolia.com© Ingo Bartussek

3)fotolia.com© Marina Lohrbach

4)fotolia.com© jokapix

5)fotolia.com© Marina Lohrbach