Градина и растения

3 от най -популярните растения за жив плет за вечнозелен, естествен екран за поверителност

Вашата собствена градина, голяма или малка, е много специално място. Частно парче природа, което е част от нашия дом и ни предлага чист въздух, слънчева светлина и релакс. Наистина можем да се отпуснем, да ходим боси по поляната или да играем с деца и домашни любимци с часове, без да се притесняваме за нищо. Повечето от нас биха искали добър екран за поверителност, който закрива любопитните погледи на съседи и минувачи. По този начин поверителността ни остава добре защитена в градината и можем просто да я пуснем.

Не е задължително градинският параван да е направен от метал или дърво. Все повече собственици на градини избират живи, зелени живи плетове. Още по -добре е те да останат вечнозелени и оптимално непрозрачни през всеки сезон от годината. Важен плюс за околната среда – такива живи плетове предлагат защитено убежище на птици, насекоми, таралежи и други малки гризачи. Ако искате такава оживена граница за вашата градина, днес ви представяме 3 от най -популярните вечнозелени растения за жив плет, от които да избирате.

Защитен екран градински вечнозелени растения за жив плет

# 1 черешов лавр

Като жив плет черешовият лавр (Prunus laurocerasus) предлага буйно, лъскаво зелено и е особено лесен за грижа и здрав. Растението принадлежи към семейството на розите и всъщност не е свързано с лавра, а с черешата и слива. Най -добрите сортове жив плет от черешов лавр са "Хербергий", "Новита", "Етна" и "Кавказка", но и прекрасния португалски "Angustifolia" както и едролистната "Rotundifolia" определено са силно препоръчителни.

Черешов лавър вечнозелено растение за жив плет

По принцип всички сортове черешов лавр са почти неизискващи към почвата и процъфтяват много добре на слънчеви, както и на сенчести и частично засенчени места. Те също са бързо растящи, но в същото време оптимално съвместими с резитбата. Отрязването на леторастите веднъж годишно е достатъчно в повечето случаи. Едно от най -популярните предимства на черешовия лавр обаче е неговата висока устойчивост на замръзване. Някои сортове могат да понасят температури до – 20 градуса по Целзий без никакви проблеми. От май до юни черешовият лавров плет е покрит с нежни, бели цветя. Те излъчват небесен аромат и същевременно привличат вниманието. Ако сте за вашата градина Купете черешов лавр в идеалния случай трябва да разчитате на качествени доставчици и предварително да обсъдите всички подробности относно засаждането, условията на грижа и сорта.

черешов лавр prunus laurocerasus вечнозелени живи растения

# 2 Туя дърво на живота

Този вид иглолистни дървета очевидно е един от класиците на вечнозелените живи растения. Жив плет от иглолистни дървета е предпочитан от мнозина не само поради сбитата си структура, пикантен аромат и лекота на грижа, но и поради изключително издръжливостта му през зимата. В допълнение, повечето иглолистни дървета предлагат перфектна защита от вятър и могат да растат до 4 метра височина. Оптимален избор например е дървото на живота туя, особено сортовете "Брабант" и "смарагд". Дърветата на живота са също толкова бързо растящи, колкото черешовите лаври. Но имате доста изисквания, що се отнася до почвата и местоположението. Те предпочитат песъчливо-глинеста, добре дренирана почва и места, където тя не е твърде сенчеста. В противен случай листата на растението могат да пожълтяват.

хедж растения вечнозелени arborvitae туя

По принцип сортовете туя могат да бъдат изрязани в популярната форма като живи растения. Една поддръжка на година е напълно достатъчна. Трябва да внимавате да не нарязвате старата дървесина, в противен случай тази част от живия плет може да остане гола. За да намерите правилното разнообразие от туи за вашата градина или ако имате повече Купете иглолистни дървета трябва отново да се обърнете към реномирани разсадници и дилъри. Не само получавате първокласни растения за жив плет, но и необходимите съвети и трикове за тяхната подходяща грижа.

вечнозелени хедж растения thuja arborvitae

# 3 Холи

Разбира се, Холи може да не са най -популярните живи растения, но като вечнозелени храсти, те са идеално подходящи за тях. Техните назъбени и в повечето случаи бодливи листа се препоръчват не само като популярна коледна украса, но и като перфектния екран за поверителност за градината. В зависимост от вашите лични предпочитания, можете да избирате между различни видове растения, като падуба "Жив хедж" или "Фея за жив плет", "Син ангел" "Синя камериерка" или защо не японската падуба. Последният е отлична алтернатива на обикновения чемшир. Дори е много по -лесен за грижи, по -здрав и по -устойчив на вредители като молец от кутийка.

растения за жив плет

В зависимост от сорта листата, зелените нюанси и височината на падуба се различават. По принцип обаче те са доста зимоустойчиви, с изключение на Японски падуб, които понасят малко по -меките температури по -добре. Белите цветя през лятото и яркочервените плодове, които следват, придават на всеки жив плет разнообразни, свежи акценти. Те радват не само птици и насекоми, но и собственици на градини и минувачи.

жив плет живи растения

Независимо кои растения за жив плет сте избрали, грижете се за тях по подходящ начин, с любов и търпение. Дори ако те са много лесни за грижи и здрави, не забравяйте, че те са живи същества. В замяна растенията ще ви благодарят с буен зелен, свеж аромат и оживен екран за поверителност за вашата поверителност в градината.

thuja arborvitae вечнозелени растения за жив плет трева