Fasade

Odabir drvene kuhinje – 8 savjeta za kupca

Drvene kuhinje visoko su cijenjene zbog svojih brojnih prednosti:

 • Plemenitost i “toplina” teksture drva;
 • Sposobnost lijepog starenja;
 • Trajnost uz pravilnu njegu;
 • Mogućnost obnove;
 • Prirodnost;
 • Velika varijabilnost u dizajnu fasade.

Međutim, za one koji planiraju kupiti drveni kuhinjski set, morate imati na umu nedostatke, značajke, nijanse odabira takvog namještaja – prikupili smo ih u malu referencu za kupca..

8 točaka koje morate znati prije nego što kupite drvenu kuhinju

Odmah je potrebno pojasniti da pojam “kuhinje od drva” konvencionalno podrazumijeva samo djelomično drvene kuhinje. Doista, u njima su najčešće samo fasade izrađene od punog drveta, a okvir je izrađen od MDF -a, laminirane iverice ili šperploče..

Vidi također: Vodič za odabir drvenih ploča

1. Drvo je hirovito i skuplje je

Morate biti spremni na takve nedostatke:

Pukotina u okviru od punog drveta

 • Budući da je drvo osjetljivo na sunčevu svjetlost, fasade s vremenom mogu promijeniti ton..
 • Zbog osjetljivosti drva na vlagu i promjene temperature, fasade se mogu osušiti i prekriti malim pukotinama. Stoga biste tijekom cijele godine, uključujući i tijekom sezone grijanja, trebali održavati relativnu vlažnost od oko 60-75%, na primjer, pomoću ovlaživača zraka. Prilikom pripreme hrane svakako koristiti kapuljaču (to bi trebala biti moćna i poželjna kupola).
 • Kuhinjske fronte od drveta zahtijevaju njegu i poštovanje – trljanje ogrebotina, povremeno mazanje vodootpornim voskom ili uljem.
 • Kuhinje od punog drva gotovo su uvijek skuplje od kuhinja s MDF fasadama.
 • Drvena vrata izrađena su u standardnim veličinama i oblicima (ne mogu se zaobliti).

2. Drvene fasade nisu uvijek potpuno drvene

Kuhinjske fronte mogu biti dvije vrste:

 • Štit – kada su vrata izrađena od čvrstog štita (dolje ćemo o njima detaljnije govoriti);
 • Okvir – takva vrata sastoje se od drvenog okvira, u koji je umetnuta ploča od furniranog MDF -a ili iverice. Staklo može biti i središnji dio..

Koje su fasade bolje – okvirne ili čvrste? Ovdje nema jednoznačnog odgovora, budući da imaju istu kvalitetu i snagu, razlika je samo u izgledu..

Čvrste fasade izgledaju lakonije i usredotočuju se na teksturu i uzorak drva pa se više uklapaju u interijer moderne kuhinje u stilu minimalizma, hi-tech, skandinavske itd. Lakše je i brinuti se o njima ih.

Kuhinja s pročeljima od punog drva

Okvirne fasade prikladnije su za tradicionalne interijere u klasičnom stilu, provence, shabby chic, country, art deco itd. Mogu imati širok izbor ukrasa – od rezbarenja do patine.

Okvirne fasade kuhinje

3. Fasade nisu izrađene od punog drveta, već od eurobema ili furniranog MDF -a / iverice

U serijskoj proizvodnji, panelna vrata izuzetno su rijetko izrađena od čvrstog bloka zbog svojih visokih troškova, mukotrpnosti i nepredvidljivosti u radu. Stoga ne biste trebali riskirati i naručiti takvu kuhinju od privatnih majstora – iako je doista tradicionalna i lijepa, s vremenom može “voditi”.

Tvornice namještaja najčešće izrađuju fasade od spojenog drva (euro grede), odnosno od štitova sastavljenih od osušenih drvenih blokova. To ne samo da čini namještaj jeftinijim, već ga čini i izdržljivijim..

4. Tajna izdržljive kuhinje je u vratima od tvrdog drva

Najbolje i najtrajnije kuhinje od prirodnog drva su slušalice s fasadama od tvrdih vrsta: hrasta, jasena, oraha, bukve, trešnje, bagrema i tulipana (drvo tulipana). Upravo su ove vrste drva najtrajnije i otporne na vlagu..

 • Hrast – kuhinje od punog hrasta smatraju se “standardnom” i najplemenitijom opcijom namještaja. Hrast je cijenjen zbog svoje izdržljivosti, jedinstvene teksture, otpornosti na vlagu, čvrstoće i tvrdoće. Boja mu može biti vrlo različita: svijetložuta, svijetloružičasta, zelenkastosiva, crvenkastosmeđa itd. Na donjoj fotografiji prikazan je interijer klasične kuhinje sa garniturom hrasta močvara (listajte kroz).
 • Kuhinja od obojenog hrasta
 • Kuhinja od obojenog hrasta
 • Jasen – gotovo jednako dobar kao hrast u smislu izdržljivosti i čvrstoće. Ima izražen reljef i bogate boje (od svijetlo ružičaste do tamno smeđe).

Kuhinja od punog jasena s patinom

 • Bukva – jaka poput hrasta, ali svjetlija i roza, dobro se može nijansirati u bilo kojoj boji.

Kuhinja s fasadama od bukve

 • Trešnja – gubi na čvrstoći hrasta i jasena, ali je visoko cijenjena zbog svoje rijetkosti, luksuzne crvenkaste nijanse i karakteristične teksture. Međutim, imajte na umu da češće set, deklariran kao “kuhinja od punih trešanja”, zapravo ima MDF ploču i furnir trešnje, a okvir je izrađen od johe..

Kuhinja od pune trešnje lakirane

5. Tajna ekonomične kuhinje je u vratima od mekog drveta: bora, breze, johe

Bor, smreka, trešnja, breza, joha jeftiniji su zbog niskih performansi i rasprostranjenosti rasta u Rusiji. Pripadaju vrstama mekog drva, pa se češće oštećuju od slučajnih udara oštrim i teškim predmetima. Još jedna značajka takvih fasada nije izražena, gotovo glatka površina..

Kuhinja od breze

 • Prilikom odabira kuhinje od borova dajte prednost fasadama izrađenim od čvrstih laminiranih ploča jer su izdržljivije.

Sljedeća fotografija prikazuje komplet s borovim fasadama u unutrašnjosti..

Borova kuhinja

6. Dizajn kuhinje uvelike ovisi o obradi i doradi.

Kuhinja od prirodnog drva može se obraditi prozirnim, prozirnim i neprozirnim (neprozirnim) premazima.

U prvom slučaju vrata zadržavaju uzorak i teksturu prirodnog drveta (ponekad u boji), budući da su samo zatamnjena mrljom i zaštićena odozgo:

 • Lak je najpraktičnija opcija jer najbolje štiti pročelja od prljavštine u kućanstvu, sprječava upijanje mirisa i vlage. Lak je sjajan ili mat, na bazi poliuretana (poželjno) ili na bazi vode (lošije). Lakiranje će trajati 5-7 godina, a zatim je potrebno obnoviti fasade.

Tamno smeđa lakirana kuhinja

 • Vosak ili ulje tradicionalni su način obrade drva kada se premaže i polira vodoodbojnim uljem ili voskom. Rezultat su vrlo ugodne i lijepe površine. Takve kuhinje izrađuju talijanski proizvođači, ali u radu se pokazuju lošije – prednje strane se boje masnih mrlja, upijaju mirise i vlagu.

Boja završne obrade kuhinje ne ovisi samo o vrsti drva, već io boji nijansiranja. Tako se, na primjer, svijetli jasen može obojiti tako da izgleda poput tamnog oraha (slika dolje), a hrast poput trešnje itd..

Kuhinja obložena jasenom obojena orahom

Boje pročelja s vidljivim drvenastim uzorkom mogu se uvjetno podijeliti po bojama u skupine: crveno-smeđa, tamno smeđa, svijetla i izbijeljena.

Što se tiče neprozirnih premaza, ovdje se koristi obojeni emajl. Ispod njega više se ne vidi boja drva, ali reljef ostaje u jednom ili drugom stupnju (ovisno o reljefu drva).

 • Klasična kuhinja u bež boji
 • Klasična kuhinja u bež boji
 • Klasična kuhinja u bež boji
 • Klasična kuhinja u bež boji

Drvene kuhinje obojane emajlom mogu biti bilo koje boje, ali najčešće su to neutralni osnovni tonovi (bijeli, sivi, bež), kao i plave i zelene boje tipične za Provansu i seoski dizajn kao na fotografiji.

Jednobojna kuhinja u stilu Provence

7. Drvenu kuhinju morate kupiti samo od provjerenog proizvođača koji daje jamstvo

Drvo je vrlo zahtjevno u svim fazama prerade i samo je vrlo osjetljivo na vanjske utjecaje. Nedostaci u proizvodnji javljaju se čak i u najuglednijim tvornicama, a kamoli običnim proizvođačima..

 • Trebat će neko vrijeme da shvatite da je namještaj neispravan, pa ga je važno kupiti s jamstvom. Tako, na primjer, ako doslovno 1 mjesec nakon ugradnje kuhinje možete otkriti da je odjednom “dovedena” ili se lak počeo ljuštiti, to znači da je kuhinja izrađena od sirovog drva.
 • Usput, pri kupnji drvene kuhinje od talijanskog proizvođača budite spremni poštivati ​​sva jasno propisana pravila za njeno održavanje i rad, inače će tvornica povući sve jamstvene obveze. Međutim, u svakom slučaju morate osigurati potrebnu temperaturu i vlažnost..

Naravno, možda ćete imati sreće, a jeftina kuhinja trajat će mnogo godina, ali ipak, nije vrijedno rizika..

Pogledajte i materijal: Vodič za odabir i planiranje kuhinjskog seta.

8. I malo o dizajnu

Prednje strane kuhinje u klasičnom stilu mogu biti ukrašene: ukrasnim rezbarijama, figurastim detaljima, glodanjem, vijencima, pilastrima, ogradama i pozlatom.

 • Što vrata imaju više ukrasa, teže je brinuti se o njima i veći je rizik “preopterećenja” kuhinjskog interijera..

Na sljedećoj fotografiji fasade slušalica nisu samo patinirane i glodane, već su i ukrašene vijencima, stupovima i pozlatom..

Kuhinja od punog drva s vijencima, pilastrima, patinom i glodanjem

Učinak starosti i starine pročelja postiže se četkanjem ploča (isticanjem reljefa), patiniranjem, stvaranjem umjetnih pukotina u caklini (craquelure), umjetnim stvaranjem utora, kao da ih je pojela buba itd. Dizajn drvena kuhinja “starina” predstavljena je na sljedećoj fotografiji.

Kuhinja od punog jasena

 • Što je kuhinja manja, fasade bi trebale biti svjetlije i lakonije..
 • Imajte na umu da se tamno smeđe, tamnoplave i crne površine teško čiste – čak će i male mrlje prašine i prljavštine biti vidljive.

Crna drvena kuhinja

 • Što je stablo više teksturirano, potrebno mu je manje dekora, jer je njegova ljepota samodostatna i ne treba višak ukrasa.
 • Ako su vrata moderne kuhinje izrađena od punih ploča, tada ne možete oklijevati i odabrati fasade od egzotičnih vrsta drva ili izvorno obrađene, na primjer, brušene kao u unutrašnjosti sljedećeg primjera fotografije.

Kuhinja izbijeljenog hrasta