Dekor

Drugi dah kuhinjskog interijera ili prerada starog namještaja vlastitim rukama

Prepravka starog namještaja vlastitim rukama je najekonomičnija i najučinkovitija opcija za ažuriranje dizajna kuhinje. Prepravka starog namještaja vlastitim rukama je najekonomičnija i najučinkovitija opcija za ažuriranje dizajna kuhinje. No vraćanje starog namještaja na izvorno mjesto može pokvariti dojam svježe obnove. Ako rješavanje starih predmeta interijera nije dio vaših planova, prerada starog namještaja može popraviti situaciju – bilo da se radi o ormaru, policama ili čak o ažuriranju cijelog kuhinjskog seta..

Izrađujemo akcijski plan

Malo mašte i truda pomoći će vam da ažurirate svoj interijer uz niske troškove materijala. Glavna stvar, prije početka rada odlučite što želite učiniti:

 1. Odaberite stil.
 2. Skica skica.
 3. Napravite popis potrebnih materijala.

Ažuriranjem fasada kuhinje vlastitim rukama možete radikalno promijeniti dizajn kuhinje Ažuriranjem fasada kuhinje vlastitim rukama možete radikalno promijeniti dizajn kuhinje

I, naravno, proučite tehnologiju prerade onih interijera koje odlučite promijeniti vlastitim rukama. Ponovna izrada namještaja koji je vlastitim rukama izgubio izgled nije tako težak kao što bi se moglo činiti..

Za posao potrebni alati:

 • odvijač ili odvijač;
 • šmirgl papir;
 • kit za drvo;
 • četke ili valjci;
 • ljepilo;
 • boja za drvo;
 • lak za namještaj.

Pripremni radovi

Zamjena fasada slušalica novim jedan je od najučinkovitijih načina preuređenja namještaja u kuhinji. Zamjena fasada slušalica novim jedan je od najučinkovitijih načina preuređenja namještaja u kuhinji.

Bez obzira na to koji će se stil preuređenja koristiti, starom namještaju će trebati vremena za pripremu. Na primjer, ako stari ormar postane predmet preinake, bit će ga potrebno demontirati.. Za čišćenje:

 • uklonite sva vrata;
 • izvadite ladice i police;
 • odvrnite okove;
 • uklonite ukrasne elemente.

Ako kućište nije potrebno popravljati, nije potrebno potpuno rastaviti ormar vlastitim rukama. Obriše se vlažnom spužvom s otopinom sapuna za rublje. Nakon toga, ormar se briše od vlage i ostavlja da se osuši..

Riješite se nepotrebnih stvari

Sljedeći važan korak u pripremnim radovima je uklanjanje starog laka. Stvari će ići brže ako koristite brusilicu.

Lak sa starog namještaja možete ukloniti običnim brusnim papirom. Lak sa starog namještaja možete ukloniti običnim brusnim papirom. Za uklanjanje laka možete koristiti i posebne alate. Za uklanjanje laka možete koristiti i posebne alate.

Rijetki namještaj treba očistiti od laka nježnijim sredstvima. Da biste to učinili, upotrijebite posebna sredstva za pranje. Pogodnije je kad su površine na koje se nanose takvi gelovi u uspravnom položaju.

Sloj laka s namještaja možete ukloniti običnim brusnim papirom. Kako bi ga bilo prikladnije držati u ruci, blok je umotan u plahtu. Stari ormar temeljen na iverici ne samo da se mora brusiti, već i odmašćivati.

Stari hrđavi vijci i vijci se po potrebi zamjenjuju. Male pukotine premazane su ljepilom za drvo. Značajnije pukotine maskiraju se kitom koji odgovara drvetu.

Slikanje starog namještaja: običan klasičan ili dvobojni moderan?

Najlakši način da starom namještaju date moderniji izgled je osvježiti površine novom bojom. Za ormar je akril dobar izbor. Među njegovim prednostima:

 • nedostatak mirisa;
 • zgusnuti, jednostavno se razrijedi vodom;
 • sjenu možete ispraviti miješanjem boje;
 • lako se ispire ako je potrebno;
 • brzo se suši.

Prije bojanja namještaj obavezno prekrijte ljepljivom trakom kako biste obojali samo one elemente koji su neophodni Prije bojanja namještaj obavezno prekrijte ljepljivom trakom kako biste obojali samo one elemente koji su neophodni

Prije bojanja namještaja, površinu je potrebno premazati temeljnim premazom. Primer se nanosi u tankom sloju. Da biste to učinili, upotrijebite valjak.

Boja se nanosi u 2-3 sloja. Sljedeći se nanosi tek nakon što se prethodni potpuno osuši. Pokreti četkom na površini izvode se u jednom smjeru..

Kada prvi put bojite ormar vlastitim rukama, možete početi s jednom bojom boje. Jednobojni dizajn u bojama slonovače ili prirodnog drveta izgledat će organski u svakom interijeru.

Ako ste umorni od monokromatskih slušalica, možete pribjeći laganom restiliziranju - obojite ih u različite boje Ako ste umorni od monokromatskih slušalica, tada možete pribjeći laganom restiliziranju – obojite ih u različite boje

Ako vam se jednobojni namještaj čini dosadnim kad se nanese glavna boja, neke detalje možete naglasiti drugima. Odabirom uzorka, ljepljiva papirnata traka zalijepi se na ormar duž njegove konture. Tako ćete izbjeći nepravilnosti i pogreške prilikom bojanja dijelova..

Promjena neće biti potpuna ako proizvod nije lakiran. Brzo se suši stvarajući prozirni film. Ovaj kuhinjski ormarić može se čistiti toplom vodom i blagim sapunom. Ostaje samo dodati pribor.

Izuzetan shabby chic

Stari namještaj u kuhinji može se pretvoriti u shabby chic stil, čineći ga nevjerojatno elegantnim i udobnim. Stari namještaj u kuhinji može se pretvoriti u shabby chic stil, čineći ga nevjerojatno elegantnim i udobnim.

Popularan trend u dizajnu namještaja danas je shabby chic. Ovaj izvorni stil kombinira pastelne boje sa starinom, lažnom odjećom i pukotinama. Koristi se u unutrašnjosti spavaćih soba, vrtića, kuhinja.

Nije teško stvoriti ekskluzivnu stvar vlastitim rukama u ovom stilu. Štoviše, ako ćete eksperimentirati sa starim namještajem..

Također preporučujemo da pogledate video galeriju shabby chic interijera:

 

Starenje površine

Preinačiti kuhinjski ormar vlastitim rukama u stilu shabby chic, trebat će vam:

 • PVA ljepilo;
 • jednokraki lak za pucketanje;
 • šmirgl papir;
 • parafinska svijeća;
 • tamna akrilna boja;
 • sušilo za kosu.

Boja za stvaranje učinka umjetnog habanja nanosi se na ormar posebnom tehnikom:

 1. Na površinu se nanosi jedan sloj boje.
 2. Kad se proizvod osuši, morate ga prijeći finim brusnim papirom.
 3. Sljedeći sloj nanosi se na prethodni..
 4. Ovaj postupak se ponavlja još 3-4 puta..
 5. Kako bi se postigla tekstura s učinkom ogrebotina i pukotina, na ta se mjesta nanosi tamna boja..
 6. Odozgo se takva mjesta lakiraju za krekeruru u jednom koraku.
 7. Lak se može zamijeniti PVA ljepilom, koje se nanosi u debelom sloju na tamnu mrlju..
 8. Kad se ljepilo malo osuši, nanesite glavni ton i odmah ga osušite sušilom za kosu.

Trljanjem površine parafinskom svijećom možete stvoriti učinak Trljanjem površine parafinskom svijećom možete stvoriti učinak "stara površina" Prilično radikalan način - slikanje starog namještaja u novu nijansu Prilično radikalan način – slikanje starog namještaja u novu nijansu

Učinak antike lako je vlastitim rukama postići na još jedan nestandardan način. Za to se mjesta tamnom bojom trljaju parafinskom svijećom na kojima želite vidjeti pukotine. Nakon potpunog slikanja i sušenja, ta se područja trljaju brusnim papirom. Svijetli ton će se ukloniti, a tamne pukotine će se probiti kroz njega.

Decoupage starog namještaja: cvjetni motiv

Najbolji način ukrašavanja namještaja u stilu shabby chic je ukrašavanje tehnikom decoupage. Da biste to učinili, upotrijebite papirnate salvete s uzorcima cvijeća:

 1. Gornji sloj salvete odvojite slikom.
 2. Pažljivo odrežite uzorak duž konture. Ako koristite škare, vidjet ćete oštre prijelaze rezanih rubova na površini..
 3. Ubrus se stavlja s prednjom stranom na turpiju za tiskanice.
 4. Navlažite slanom vodom iz boce s raspršivačem.
 5. Nanesite namještaj vlažnom salvetom na površinu namještaja.
 6. Poravnajte uzorak kroz polietilen krpom.
 7. Datoteka se uklanja, a ubrus se premaže PVA ljepilom nakon 1-3 minute.

Decoupage komoda u stilu shabby chic (video upute)

Ako dizajn izgleda presvijetlo, lako ga je odležati četkom s tvrdom čekinjom i osnovnom bojom. Četkicu s bojom treba obrisati papirom i lagano prijeći preko crteža. Kad se potezi osuše, uzorak se trlja finim brusnim papirom..

Premazivanje lakom

Završni dodir rada bit će lakiranje proizvoda. Ako će ormar biti u kuhinji, bolje je odabrati vodootporni. Za namještaj u drugim prostorijama možete koristiti parket.

Premaz od decoupage laka spasit će crtež dugi niz godina i dati mu ugodan sjaj. Premaz od decoupage laka spasit će crtež dugi niz godina i dati mu ugodan sjaj.

Važno je uzeti u obzir da različiti lakovi stvaraju različite učinke na površinama. Mogu biti sjajne i mat, svilene. Za stil shabby chic, premaz ne bi trebao dati visoki sjaj.

Prikladnije je raditi s lakom u boci s raspršivačem. Nanosi se nekoliko puta u tankom sloju. Puževi i neravnine lako se mogu ukloniti vlažnim finim brusnim papirom.

Zaključak

Kao što vidite, prerada namještaja nije samo ušteda, već i vrlo uzbudljivo iskustvo. Svježe pogledajte svoju staru garderobu. Sigurno ćete u njemu vidjeti široki prostor za kreativnost, koji će biti ograničen samo vašom maštom..