архитектура

Вижте светлинни игри в домове от Париж до Тексас

Игра на светлина в външния дизайн на къщитеВижте светлинни игри в домове от Париж до Тексас

Простото използване на слънчева светлина може да преобрази домовете ни от статично и очаквано в динамично и неочаквано. Всеки, който е посетил сграда близо до вода, знае привлекателния ефект на блестящата слънчева светлина, която се отразява върху стените и таваните вътре.

Архитектите използват различни начини да ангажират сетивата ни. Прозрачен стъклен лист привлича вниманието ни някъде отвъд повърхността: хълм в далечината или смела картина вътре. Променете материала и нашият интерес може да остане фокусиран върху самата повърхност. Променете осветлението и вниманието ни ще бъде съсредоточено върху материала.

От защита от слънцето като щори и подвижни екрани, до използване на полупрозрачни материали като стъкло и полупрозрачен оникс, тези архитекти ни показват как да използваме слънчевата светлина, за да създадем изненадващо динамични ефекти.

  1. Maison de Verre, Париж, Pierre Chareau, Bernard Bijvoet и Louis Dalbet

Тази къща е шедьовър на модернизма, построен в Париж през 1928 г. Външната форма се определя от полупрозрачни стъклени блокови стени в стоманена конструкция. Избраните зони за ясно остъкляване бяха дадени за прозрачност. Прожекторите по външните стени осветяват сградата вътре през нощта.

Позиционирането на източниците на светлина вътре и различните свойства на стъклените камъни придават ефирен блясък

съвременни екстериорни игри на светлина в къщи дърво

2. Бевърли Скайлайн, Остин, Тексас, Bercy Chen Studio

Това е модерен извод от Maison de Verre, който използва рециклирани стъклени блокове като изолационни пълнежи между стоманената конструкция. Позиционирането на източниците на светлина вътре и различните свойства на стъклените камъни добавят ефирния блясък.

Плевнята на Blair е облицована с полупрозрачен композитен сандвич панел, подсилен със стъклени влакна

екстериор Игра на светлина в къщи

3. Блеър Барн, Санта Инес, Калифорния, Studio Carver

Плевнята на Blair е облицована с полупрозрачен, подсилен със стъклени влакна композитен сандвич панел, наречен Kalwall. През нощта излъчва загадъчен, мек блясък.

Поради структурните и изолационни свойства на Kalwall, той може да се използва за стени, покриви или, както в този случай, за големи плъзгащи се врати.

Поради структурните и изолационни свойства на Kalwall, той може да се използва за стени, покриви

Игра на светлина в къщи диван от дървен лъч

4. Къща в залива Пенобскот, Мейн, Елиът Елиът + Архитектура

Kanal Glas, който се наблюдава възраждане през последните години, изолира подобно на поликарбонат или Kalwall. Каналното стъкло може да обхваща стаи от пода до тавана и да действа като изолация.

Каналното стъкло може също да обхваща стаи от пода до тавана и да действа като изолация

Игра на светлина в къщи бели стълби

5. Таунхаус Red Hook, Бруклин, Ню Йорк, Kimoy Studios

Тази стъклена стена от пода до тавана е преградена с непрозрачно остъкляване на долното ниво и прозрачно стъкло на горното ниво, за да разкрие дърветата и небето. Прохождащите по улицата хвърлят меки сенки върху стъклото отвътре.

Тази остъклена стена от пода до тавана е разделена с непрозрачно остъкляване на долното ниво и прозрачно стъкло на горното ниво

Игра на светлина в полилеи за домашен офис

6. Gillon Residence, Мериленд, Архитектурен дизайн на Shinberg Levinas

Тук архитектите са избрали опалов нюанс. Сенки, хвърлени през оребрения дървен решетъчен екран, динамичен от дърветата навън.

Тук архитектите са избрали опалов нюанс

Игра на светлина в баните на къщите

7. Maison Escalier, Франция, Moussafir Architectes

Ето още един пример за перфориран метален екран. Има вид на деликатен воал на нощта. През деня екранът отново изпада от полезрението.

Ето още един пример за перфориран метален екран

модерна външна светлина играе в къщи интересно

8. East Village Brownstone, Ню Йорк, Бил Питърсън

В тази сграда в Ню Йорк перфорираният метален екран може да позволи естествена светлина и незабавен уединение от улицата. Перфорациите отразяват зиданите основни камъни на кафявия камък извън сградата.

В тази сграда в Ню Йорк перфорираният метален екран може да позволи известно количество естествена светлина и незабавен уединение от улицата

Игра на светлина в къщи хол маса

9. Hamptons Beach House, Ню Йорк, Aamodt / Lot Architects

Въртящите се флорални шарки на това остъкляване от пода до тавана осигуряват уединение, както и динамични шарки по стените и подовете. Традиционната версия на стъклото за поверителност на есенните листа пренася във висока форма на изкуство!

Въртящите се флорални шарки на това остъкляване от пода до тавана осигуряват уединение, както и динамични шарки по стените и подовете

модерна игра на прозорци на светли къщи

10. На живо / Работа / Дом, Сиракуза, Ню Йорк, Cook + Fox Architects

Светлинни точки гледат през перфорирания стоманен метален екран на тази жива сграда. Големите врати се затварят, когато магазинът е отворен.

Светлинни точки надничат през металния перфориран екран

модерен екстериор Игра на светлина в къщи

11. Sunset Cabin, Онтарио, Канада, Taylor Smyth Architects

Слънчева светлина през плътно разположената дървена решетка отвън, тази стая е окъпана в топла, разсеяна светлина.

Слънчева светлина през плътно разположените дървени решетъчни екрани

Игра на светлина в спални къщи оранжево

12. Curved House, Springfield, Missouri, Hufft Projects

Решетният екран обгражда басейна и позволява дифузен изглед на пейзажа. Подобни решетъчни дървени паравани също са поставени вътре в къщата за поверителност.

Решетният екран обгражда басейна и позволява дифузен изглед на пейзажа

Игра на светлина в къщи плувни басейни

13. Вила Виста, Уелигама, Шри Ланка, Шигеру Бан

Огромните подвижни екрани осигуряват сянка в това открито пространство. Отивайки още по-далеч, мини щорите се комбинират на малко различни нива в рамките на екраните, за да създадат сложен гоблен от светлина и сянка.

Огромните подвижни екрани осигуряват сянка в това открито пространство

Игра на светлина в къщи хол дървени мебели

14. Резиденция River Hill, архитектурен дизайн Shinberg Levinas

Архитектите поставят плаващ екран за отглеждане на лозя пред тази резиденция, така че повърхността на къщата сега е самата градина.

Архитектите поставят плаващ екран за отглеждане на лозя пред тази резиденцияЗасаждане на светлинни игри в къщи

Bercy Chen Studio, Studio Carver, Elliott + Elliott Architecture, KIMOY Studios, Shinberg Levinas Architectural Design, Moussafir Architectes, aamodt / plumb архитекти, Princeton Architectural Press, Taylor Smyth Architects, Hufft Projects, TASCHEN,  Шигеру БанCook + Fox Architects, Бил Питърсън, Kimoy Studios