Arhitektura

Kuća Aboobaker

Dizajniran od strane Nico van der Meulen Architects, House Aboobaker nalazi se u Limpopu, tropu Jarca gdje je vrućina velika, osobito u ljetnim mjesecima, i zahtijeva specijalizirani tretman kako bi se osigurala promjena. Ukratko je trebalo transformirati izgled postojeće vizualno neprivlačne ciglene kuće s nadsvođenim krovovima, malim prozorima u nešto zapanjujuće i moderno.

Veličina štanda je 1132 m2, a postojeća jednokatna kuća bila je ukupno 343 m2. Dodano je dodatnih 151 m², a unutarnje izmjene bile su opsežne.

Čelik se u velikoj mjeri koristio u različitim oblicima, a veliki prostor otvaranja stakla i područja dvostrukog volumena, kako bi se omogućilo što više prirodnog svjetla, sa kontrolom sunca kako bi sunce ušlo u kuću samo zimi, kao i lagani, dobro izolirana struktura koja se brzo hladi u večernjim satima, čime se poboljšava osjećaj prostora i stvara prirodno hlađenje korištenjem vodenih značajki i bazena.

Werner je “otvorio” postojeće dnevne sobe, stvorio prostor dvostrukog volumena i unutar tog prostora dizajnirao veličanstveno i prepoznatljivo stubište koje je postalo glavna značajka u domu, istaknuto specijaliziranom dizajnerskom rasvjetom.

Kako bi stubište moglo “plutati”, Nico je smislio rješenje ukopanog betonskog bloka od 6 kubnih metara u kojem je stubište bilo usidreno, uklonivši 4 čelična stupa na kojima je inženjer inzistirao da ih postavi ispod njega.

Bilo je ključno imati otvoren osjećaj prema dnevnim sobama, koje bi se mogle otvoriti za potpuno iskorištavanje unutarnjeg/vanjskog življenja, sastavnog s vodenim značajkama i profesionalno uređenog vrta u skladu s lokalnim vremenskim uvjetima. U tu svrhu uvelike su se koristila sklopiva vrata bez okvira koja su omogućila da kuća po potrebi postane veranda.

Potpuno odvojeno spavaće krilo kuće otvoreno je tako da obuhvaća ogromna staklena prostranstva, a pristupa mu se postojećim mostom preko postojećeg bazena koji je imao staklene cigle što ga čini jako vrućim, pa je otvoren otvaranjem staklenih kliznih vrata s obje strane za stvaranje ventilacije s poprečnim propuhom u svakom trenutku i zatvorene u čelične vodoravne kapke za zaštitu od sunca.

Na cjelokupni dizajn eksterijera utjecao je Rick Joy iz Arizone u SAD -u koji se specijalizirao za kuće koje uključuju uporabu prirodno zahrđalih i zapečaćenih obloga od čelika od kortena, rešetke i osnovne strukturne elemente za stvaranje kuće kod kuće u umjerenoj klimatskoj zoni.

U početku je klijent samo htio redizajnirati prednji dio kuće, koji je uključivao ulazni hodnik, dnevni i zabavni prostor, ali je prezentacija koncepta bila toliko zatečena da je donesena odluka o uključivanju krila spavaće sobe i hodnika, čime je stvorena potpuno preuređenje “umorne” kuće u moderan, lagan i prozračan, lagan životni prostor sa životnim prostorom omotanim oko pjenušavog bazena.

Odjel za dizajn interijera arhitekata, M Square Lifestyle Design, koji vodi Phia van der Meulen, bio je odgovoran za dizajn interijera.

Phia je magistar arhitekture i gotovo deset godina iskustva u Nico van der Meulen Architects te razumije cjelokupni holistički pristup između arhitekture i interijera, a klijenti su ga imenovali za projektiranje svih završnih obrada koje uključuju rasvjetu, čvora i okove, oblaganje , kao i specificiranje namještaja koji je uglavnom Molteni dobiven iz M Square Lifestyle Necessities.

Korištenje vanjskih žaluzina utjecalo je na dizajn vodoravnih linija utora na zidu od žbuke dvostrukog volumena u blagovaonici, kako bi se stvorio interes i karakter inače dosadnog zida, koji je dodatno pojačan niskim vodoravnim izbočinama s ugrađenim kaminom i odabranim umjetnička djela. Boje boja pažljivo su odabrane kako bi se međusobno nadopunjavale, kao i hrđavi čelik od kortena što je dodalo kreativni interes.

Stubište koje vodi do prvog kata dodatno je poboljšano visećim svjetlima Floss koja vode oko okomito prema stropu dvostrukog volumena, stvarajući cjelokupno i ugodno integrirano područje.

Unutarnji dio dvorišta/braai bazena zatvoren je drvenim vodoravno rešetkastim zidom koji se obavija do donje strane stropa, lijepo osvijetljen i namjerno se reflektira natrag u crno obojen bazen s drvenim drvenim okvirom koji stvara privid zatvaranja ovog prostora.

Pogledajte web stranicu