Arhitektura

Dvorišna kuća Midvale

Bruns Architecture osmislili su obnovu dvorišne kuće Midvale u Madisonu u Wisconsinu, uravnotežujući introvertiranu prirodu dvorišta s odvažnom osobnošću ekstroverta, a istovremeno upravljajući pitanjima privatnosti.

Smješten na prometnom bulevaru u glavnom gradu države, pola stoljeća stara kuća s rančem od 1685 sf bila je zatvorena i nepozvana, ostavljajući svoje prostore mračnim i odvojenim od mjesta. Obnova i dodavanje 840 sf dvorišne kuće Midvale dodaje odgovarajući ulaz, povišeni glavni apartman i natkriveno parkiralište, ali također probija i rasteže čvrste oblike za stvaranje veze između unutarnjih i vanjskih prostora.

Ostavljena na svom zemljištu, kuća je zaštićena od prometnog uličnog prometa. No, susjedni su susjedi bliski, što dovodi u pitanje pojam otvaranja unutrašnjosti svjetlu i pogledu. Stvaranjem niza privatnih vanjskih soba, unutarnji prostori vizualno se protežu izvan svojih izvornih granica. Kao rezultat toga, plan postaje zbirka neovisnih krila od kojih svako ima veći naglasak na svojim jedinstvenim programskim zahtjevima. Veće visine stropa stvaraju se u javnom dnevnom krilu postavljanjem novog drugog kata iznad izvorne visine stropa, dopuštajući svjetlu da prodre dublje u glavnu razinu.

Nečije iskustvo koreografirano je kroz niz privatnih dvorišta i unutarnjih zona. Niz zidova s ​​različitim razinama neprozirnosti organizira staze, povezujući vanjske prostorije i pružajući pristup cijelom planu. Sastoji se od vlastitog dvorišta, a nova komponenta ulaska i okomite cirkulacije mijenja orjentira fasadu kuće, integrirajući novo motorno igralište s glavnom strukturom. Geometrija novog ulaza istisnuta je u glavni oblik za organiziranje kuhinje na prvom katu i glavnog kupatila na drugom katu. Na glavnoj razini drveni pod pretvara se u stropnu površinu. U glavnom kupatilu egzotična drvena vrpca se presavija i prekriva, definirajući vlažnu zonu nalik toplicama. Novi glavni apartman, smješten iznad susjednih kuća, uključuje privatnu dvorišnu terasu. Zid privatnosti djelomične visine stvara intimnost dok maskira susjedne krovove, ostavljajući samo pogled na zrele krošnje drveća s onu stranu.

Omotač zgrade nadograđen je novim izolacijskim i krovnim sklopovima. Energetski učinkoviti mehanički sustavi zamjenjuju zastarjelu infrastrukturu. Nova izolirana stakla s niskim emisijama stakla prirodno osvjetljavaju unutarnje prostore, a sva dodatna rasvjeta nadograđena je energetski učinkovitim svjetiljkama i svjetiljkama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još inspiracija