Architettura

Tepoztlán Lounge

Studio Cadaval iz Barcelone & Solà-Morales osmislio je projekt Tepoztlán Lounge. Ovaj paviljon prvi je u nizu kuća za odmor u gradu Tepoztlán, gradu smještenom u srcu doline Tepoztlán u meksičkoj državi Morelos.

Tepoztlan, mali je grad smješten između stjenovitih litica južno od Mexico Cityja, 50 kilometara udaljen od živahne metropole. Sa svojim dobro očuvanim povijesnim središtem i divljim krajolikom, Tepoztlan je grad legendi i dubokih kulturnih korijena koje su književnici, pjesnici, umjetnici i glazbenici cijenili tijekom mnogih desetljeća, pretvarajući ga u svoj rodni grad ili vikendicu. Smješten u ovom nevjerojatnom kontekstu i okružen zadivljujućim krajolikom, Tepoztlan Lounge prva je zgrada dovršena s većim projektom koji također uključuje niz bungalova različitih veličina i dizajna, koji se mogu iznajmljivati ​​godinama, mjesecima ili danima. Dnevni boravak postavljen je kao središnji zajednički prostor za razonodu u prirodi, a nalazi se na obodu nevjerojatnog travnjaka; idiosinkrazija projekta oslanja se na omogućavanje iskustva pažljivo njegovanog travnjaka uz promicanje iskustva divlje prirode koja postoji u granicama ovog središnjeg prostora. Projekt je pregovor između interijera i eksterijera, izgradnja stanja između, stambenog praga, koji postaje glavni prostor projekta; granice između otvorenog i sadržajnog prostora spajaju se i stvaraju jedinstvenu arhitektonsku cjelinu.

Projektom su uspostavljena tri odvojena životna prostora projektirana u skladu s tri planirane aktivnosti; svaki od njih je postavljeni prostor definiran njegovom uporabom, ali i vrlo jasnim i jednostavnim arhitektonskim kontejnerom: prvi ima otvoreni šank s kuhinjom, zajedno s nekoliko toaleta i svlačionica; drugo je igralište za djecu koje se može koristiti i kao čitaonica kada temperature padnu noću; i konačno najveći spremnik je dnevni boravak, zatvoreni, temperirani i ugodan prostor za razgovor, televiziju itd. Ali želja je dati kontinuitet između ta tri odvojena područja u kojima projekt osnažuje i postaje smislen; kontinuirani prostor, u potpunom dodiru s prirodom, ali zaštićen od njezinih nečistoća, postavljen je ne samo za proširenje zatvorenih namjena, već i za dopuštanje novih aktivnosti.

I kroz definiciju ovog središnjeg prostora, kroz definiciju njegovog oblika, definiraju se susjedna dvorišta; one su jednako bitne za projekt koliko i izgrađena arhitektura i omogućuju izgradnju cjelovitog, jedinstvenog prostornog iskustva. U isto vrijeme kada tri izgrađena kontejnera daju kontinuitet središnjem prostoru prema njihovoj upotrebi i prostoru, susjedna ga dvorišta kvalificiraju, pružajući raznolikost i idiosinkraziju otvorenom prostoru. Dizajn bazena dio je te iste intervencije i odgovara želji za karakteriziranjem prostora; njegova formalizacija nužno rezonira s rasporedom salona, ​​a u njegovu prirodu uključuje mogućnost višestrukih načina korištenja vode i poniranja u nju.

 

Zgrada se nalazi kao postolje koje vrednuje pogled na planine. Zgrada želi poštivati ​​postojeći kontekst i razumije da su vegetacija i život na otvorenom pravi protagonisti. Dva impresivna stabla koja su postavljena ugrađena su u raspored dnevnog boravka, kao da su dio samog programa. Tepoztlan Lounge izgrađen je u betonu ne samo zato što je jeftin i radno intenzivan materijal u Meksiku i minimizira njegovo održavanje, već i kako bi izložio njegovu strukturnu jednostavnost i neutralnost prema zadivljujućoj prirodi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pogledajte web stranicu